Počela rekonstrukcija pruge Subotica – Senta

„Infrastruktura železnice Srbije“ u železničkoj stanici Subotica danas, 1. aprila počela je rekonstrukciju regionalne, jednokolosečne, neelektrificirane pruge Subotica – Senta, u dužini od 38,5 kilometara. Radovi će trajati 270 dana i planirano je da budu završeni do kraja 2019. godine.

 

           

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih  godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina.  Zbog toga je danas stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi veoma loše, a brzina vozova je svega 10-30 kilometara na sat, a nosivost pruge je samo 16 tona/osovini.

           

Pruga Subotica – Senta biće rekonstruisana polovnim materijalom pridobijenim sa magistralnih pruga, kao i novim materijalima, a radovima je, pored ostalog, predviđena kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici. Po završetku radova, brzina vozova biće povećana na 80 km/sat, a nosivost pruge na 22,5 tona/osovini. Procenjena vrednost radova iznosi oko dve i po milijarde dinara.

             

           

Posted in Vesti.