Novi železnički projekat Srbije i Mađarske

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović,  potpisala je danas sa ministrom  za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslom Palkovičem memorandum, koji se odnosi na nadogradnju železničke pruge između Subotice i Segedina.

Memorandumi o rezumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za inovacije potpisani su u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici. Ovom prilikom potpisana je i Izjava o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske, koju su potpisali premijeri Srbije i Mađarske, Ana Brnabić i Viktor Orban.

Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o nadogradnji železničke pruge između Subotice i Segedina omogućiće da se postojeća pruga Subotica-Horgoš-Segedin rekonstruiše na komercijalnu brzinu do 120 kilometar na sat, uz povećanje nosivosi pruge na 22,5 tona osovinskog pritiska.

Kao mogući izvor finansiranja za ovaj projekat označen je Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Mađarske i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata, potpisan prošle godine, a procenjena vrednost radova je oko 58,8 miliona evra.

Mađarska strana planira da ovu prugu produži do grada Hodmezovašarhelj, a potom i do Bekeščabe prema istoku, odnosno Baje prema zapadu. Ova linija se može povezati s jedne strane s projektom brze pruge Beograd-Budimpešta, a s druge strane prema gradovima Kečkemet i Nađkereš u Mađarskoj, čime bi sistemom železničkih veza bio povezano više od milion stanovnika na ovom području u Srbiji i Mađarskoj.

Posted in Vesti.