Međunarodna borba protiv terorizma na železnici

Radna grupa za borbu protiv terorizma i ekstremista održala je sastanak  28. i 29. marta u Berlinu. Ova Radna grupa je jedna od ključnih u okviru Međunarodne organizacije za železničku bezbednost (COLPOFER), čiji je „Infrastruktura železnice Srbije“ aktivan član.

Na ovom skupu bilo je reči o insajderskim pretnjama, raznim vrstama radikalizacije među zaposlenima, programu podizanja nivoa svesti, kao i procesima upozoravanja.

Glavni sastanak je održan u formi Okruglog stola o novinama u segmentu bezbednosti. Članovi radne grupe održali su prezentacije o nivou pretnji u njihovim državama, kao i o sumnjivim predmetima, pretnjama bombama i incidentima u vezi sa terorizmom na opštem i železničkom nivou.

Na sastancima su obrađene i teme vezane za politiku bezbednosti putovanja, terorizam i planiranje, kao i procedure za hitne slučajeve. Napravljen je i osvrt na napade u Strazburu i Utrehtu, kako bi se izvukle pouke iz ovih terorističkih napada i incidenata.

Infrastruktura železnice Srbije dobila je pohvale zbog iskazanog interesovanja za ove teme, kao i za aktivno učestvovanje na sastanku. Posebno je naglašen značaj mera koje je Centar za bezbednost Infrastrukture železnice Srbije preduzeo po pitanju situacije sa migrantima.

Nemačka železnička policija održala je pokaznu vežbu za učesnike ovog skupa  na jednoj od stanica podzemne železnice, a nakon toga je organizovana i poseta Operativnom centru.

U ime „Infrastrukture Železnice Srbije“ na sastanku su učestvovali: Branislav Lovrić, direktor Centra za bezbednost i Zorana Banjanin iz Centra za međunarodne poslove.

.

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .