Na železničkom mostu u Grdeličkoj klisuri obeleženo 20 godina od bombardovanja međunarodnog putničkog voza

Na komemorativnom skupu kod železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri 12. aprila obeleženo je 20 godina od velike tragedije kada je NATO avijacija bombardovala međunarodni putnički voz broj 393, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Niš – Skoplje.

Pre dve decenije, tokom NATO agresije na našu zemlju, međunarodni voz pun putnika pogođen je sa dva projektila, a dva su pogodila drumski most. Zločin se dogodio 12. aprila 1999. godine u 11.40 časova na drugi dan pravoslavnog vaskrsa. Prema zvaničnim podacima poginulo je 15 i povređeno 44 lica, a među nastradalima je bilo i dece.

Čitajte dalje

Međunarodna borba protiv terorizma na železnici

Radna grupa za borbu protiv terorizma i ekstremista održala je sastanak  28. i 29. marta u Berlinu. Ova Radna grupa je jedna od ključnih u okviru Međunarodne organizacije za železničku bezbednost (COLPOFER), čiji je „Infrastruktura železnice Srbije“ aktivan član.

Na ovom skupu bilo je reči o insajderskim pretnjama, raznim vrstama radikalizacije među zaposlenima, programu podizanja nivoa svesti, kao i procesima upozoravanja.

Čitajte dalje