Modernizacija pruge Jajinci – Mala Krsna, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, počinje 15. maja

„Infrastruktura železnice Srbije“ 15. maja 2019. godine počeće modernizaciju  pruge Jajinci – Mala Krsna, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju.

Radove izvodi konzorcijum firmi koji čine francuska kompanija „Kolas“ i domaća „Energoprojekt“. „Infrastruktura železnice Srbije“ ugovor o izvođenju radova sa ovim konzorcijumom potpisala je 28. decembra 2018. godine, nakon sprovedenog međunarodnog  tendera, u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj, jer su finansijska sredstva obezbeđena iz kredita EBRD 5. Vrednost posla je 39,2 miliona evra.

Ugovorom je predviđena modernizacija ukupno 68,8 kilometara koloseka i elektrotehničkih postrojenja, kao i radovi u osam stanica, šest stajališta, tri tunela i na dva mosta. Pored toga, građevinski će biti uređen i 31 putni prelaz na ovoj deonici.

Modernizacijom pruge brzina vozova između Jajinaca i Male Krsne biće podignuta na projektovani nivo do 120 km/sat. Trenutna brzina vozova na većem delu ove pruge je oko 50 kilometara na sat.

Čitajte dalje