Počela rekonstrukcija pruge Kragujevac – Lapovo

Infrastruktura železnice Srbije“ u četvrtak, 7. marta 2019. godine, u železničkoj stanici Kragujevac započela je rekonstrukciju pruge Kragujevac – Lapovo, u dužini od 31 kilometar, a nakon toga radiće i deonicu od Kragujevca do Kraljeva.

Planirano je da radovi na pruzi Kragujevac – Lapovo budu završeni u novembru 2019. godine, a  da kompletna deonica od Kraljeva do Lapova bude završena do septembra 2020. godine.

                                                        

Vrednost radova na deonici Kragujevac – Lapovo iznosiće nešto više od milijardu dinara.

„Infrastruktura železnice Srbije“ rekonstrukciju ove pruge finansiraće sopstvenim sredstvima i na taj način nastaviti prošle godine započet projekat obnove regionalnih pruga u Srbiji.

Biće ovo prva rekonstrukcija pruge Kragujevac – Lapovo, nakon skoro pola veka. Zbog višedecenijskih neulaganja u ovu prugu, brzina vozova sada je svega 40 kilometara na sat, a na većem broju deonica brzine su smanjene na 10 – 30 kilometara na sat.

Kada rekonstrukcija pruge bude završena, vozovi će saobraćati projektovanom brzinom između 70 i 100 kilometara na sat.

Pruga od Lapova do Kragujevca izgrađena je 1887. godine, a od Kragujevca do Kraljeva 1929. godine. Nove šine na ovoj pruzi postavljene su između 1962. i 1964. godine, a poslednji put rekonstrukcija ove pruge urađena je od 1968. do 1970. godine, kada je ona osposobljena za projektovane brzine između 60 i 100 km/sat. Železnička stanica Kragujevac, primera radi, obnovljena je pre punih četrdeset godina.

Sa prugom Lapovo – Kraljevo povezani su industrijskim kolosecima značajni privredni kapaciteti, tako na primer u Kragujevcu – FCA fabrika automobila, Energetika, TRZ Kragujevac, sa Batočinom – Teko Mining kamenolom, sa Kraljevom- Magnohrom, FVK, Stilimpeks, a sa stanicama Guberevac i Vitanovac objekti Vojske Srbije.

Pruga Lapovo – Kraljevo jedna je od šest regionalnih pruga, ukupne dužine 318 kilometara, koje će „Infrastruktura železnica Srbije“ obnoviti u 2019. godini. „Infrastruktura železnice Srbije“ napravila je trogodišnji plan revitalizacije svih regionalnih pruga u zemlji, koji je počeo da se realizuje prošle godine obnovom oko 280 kilometara pruga.

                                                                             

Posted in Vesti.