Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović obišla najveće infrastrukturno gradilište u Evropi – podzemnu železnicu u Londonu. U delegaciji i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je tokom zvanične posete Velikoj Britaniji najveće infrastrukturno gradilište u Evropi – izgradnju podzemne železnice Krosrejl (CrossRail) u Londonu. U delegaciji je bio i generalni direktor „Infrastrukture železnica Srbije“ Miroljub Jevtić.

Video prilog obilaska možete pogledati ovde

“Imali smo priliku da obiđemo impozantno gradilište, prugu 30 metara ispod Londona. Poređenja radi, ovaj projekat vredi više od 15 milijardi funti, više nego svi infrastrukturni projekti koje u Srbiji realizujemo. Značajno je bilo da vidimo ne samo kako teče izgradnja podzemne železnice, već i kako je organizovano gradilište – od projektovanja do realizacije. Iako i oni imaju slične probleme tokom izvođenja radova kao što ih imamo i mi, uspostavili su standarde koje svakako možemo primeniti u Srbiji – od bezbednosti do organizacije gradilišta”, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade razgovarala je sa britanskim kolegama i o obukama inženjera i radnika na gradilištu.

“Dobar primer koji Britanci imaju je građevinska akademija, na kojoj se obučavaju svi izvođači radova – od najjednostavnijih do najsloženijih poslova. O tome i mi treba da razmislimo, jer ako hoćemo da realizujemo velike infrastrukturne projekte, moramo da imamo osposobljene ljude za to”, rekla je ona.

Miroljub Jevtić, direktor “Infrastrukture železnice Srbije”, rekao je nakon obilaska gradilišta Krosrejl, buduće “Elizabet lajn”, da je imao priliku da sa kolegama iz Londona razmeni iskustva, uporedivši njihove aktivnosti sa onim što se radi u Srbiji.

“Zaista impresivna poseta. Bili smo na gradilištu pruge duge 118 km. Razgovarali smo sa britanskim inženjerima, razmenili utiske i posebnu pažnju posvetili temama projektovanja, a naročito idejnim projektima, nadzoru i upravljanju celim ovim sistemom”, rekao je Jevtić.

Krosrejl je podzemna železnička pruga duga 118 km, čija izgradnja je započela 2009. godine. Budućom “Elizabet lajn”, vrednom 15 milijardi funti, u jednom satu saobraćaće po 24 voza u oba pravca, što će smanjiti pritisak na postojeće metro linije, povećaće kapacitete i poboljšaće povezanost. Procenjuje se da će 200 miliona putnika godišnje koristiti Krosrejl, a da će prihodi od transporta premašiti 800 miliona funti samo u prvoj godini korišćenja.   

 

Objavljeno u Vesti