U prisustvu potpredsednice srpske Vlade Zorane Mihajlović, „Infrastruktura železnice Srbije“ i „RŽD Internešnl“ potpisali ugovore za nove projekte na železnici vredne 230 miliona evra

U prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, „Infrastruktura železnice Srbije“ i „RŽD Internešnl“ potpisali su danas ugovore za nove projekte na železnici vredne 230 miliona evra.

Ugovor su potpisali Miroljub Jevtić, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ i Sergej Pavlov, generalni direktor „RŽD Internešnl“.

Video prilog o potpisivanju ugovora možete pogledati ovde.

Potpredsednica srpske Vlade Zorana Mihajlovićeva istakla je da će tokom današnje posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji biti potpisan 21 dokument, među kojima je ugovor za projekte na železnici jedini komercijalni ugovor.

 

„Na ovom ugovoru radimo unazad dve godine i srećni smo što nastavljamo uspešnu saradnju sa Ruskim železnicama. Krećemo u nove projekte – izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd-Budimpešta. Takođe, krećemo u izradu projekata za rekonstrukciju preostalih 210 kilometara barske pruge, koja će početi tokom 2020. godine“, izjavila je Mihajlovićeva.

„U prethodne četiri godine ugovorili smo iz ruskog kredita za modernizaciju železnice projekte vredne milijardu evra i obnovili 205 kilometara pruga, a svi projekti koje smo zajedno radili završavani su efikasno i u roku. Sada krećemo u nove projekte, jer naš je cilj da Srbija ima potpuno modernu železnicu koja je povezuje sa regionom i Evropom“, rekla je ona.

Miroljub Jevtić, generalni direktor “Infrastrukture železnice Srbije”, rekao je da je ovo veliki dan za srpsku železnicu, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Vladom Srbije i Ruskim železnicama.

„Nastavljamo izuzetno plodonosnu saradnju sa kompanijom RŽD, očekuje nas, između ostalog, modernizacija barske pruge u koju se nije ulagalo od kada je izgrađena. Hvala Vladi Srbije i potpredsednici Mihajlović na podršci“, rekao je Jevtić.

 

Sergej Pavlov, generelni direktor „RŽD internešenela“, izjavio je da je današnje potpisivanje ugovora logičan nastavak uspešne saradnje srpske i ruske železnice, na dobrobit građana i prevoznika u Srbiji.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, okvirne vrednosti od 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra. Precizne vrednosti za svaki projekat biće poznate nakon izrade tehničke dokumentacije.

Posted in Vesti.