Prva cisterna u Jasenoviku danas podignuta na kolosek

Stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ danas, 25. januara, u 15.30 sati, na kolosek su podigle prvu od dve iskliznule cisterne sa amonijakom, u selu Jasenovik, na pruzi između Crvenog Krsta i Svrljiga.

Akcija podizanja prve cisterne na kolosek započela je 25. januara, u 10.26 sati, nakon što su nadležni organi doneli odluku i odobrili početak akcije.

Podizanje prve cisterne na kolosek trajalo je pet sati, dakle kraće nego što je prvobitno bilo procenjeno. Akcija je protekla bez ikakvih problema i teškoća, i u potpunosti sa planovima stručnih ekipa „Infrastrukture železnice Srbije“. Prilikom podizanja prve cisterne na kolosek nije bilo nikakvog ugrožavanja bezbednosti, niti bilo kakve opasnosti po ljude i životnu sredinu na mestu iskliznuća.

Nakon što je prva cisterna podignuta na kolosek, predstoji organizacija njenog prevoza sa mesta iskliznuća do odgovarajuće lokacije u Nišu.

„Infrastruktura železnice Srbije“ već je započela preduzimanje pripremnih radnji za podizanje druge cisterne na kolosek. Za razliku od cisterne koja je danas podignuta, druga cisterna neće moći da bude na isti način vraćena na kolosek. Za taj posao biće pripremljen plato pored koloseka na koji će biti podignuta, obezbeđena od samopokretanja i spremna za pretakanje. Posao pretakanja organizovaće železnički prevoznik, privatni operater „NCL“.

Evakuisani stanovnici mesta Jasenovik sada će se vratiti u svoje kuće.

„Infrastruktura železnice Srbije“ će sa gradskim štabom pratiti situaciju i dogovoriti vreme početka podizanja druge cisterne.

Objavljeno u Vesti