Ruske železnice uvode modernu tehnologiju velikih brzina u Srbiju

Aleksandar Mišarin, prvi zamenik generalnog direktora „Ruskih železnica“ tokom svoje radne posete Srbiji sastao se sa Zoranom Mihajlović, potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tokom susreta bilo je razgovora o napretku radova na izgradnji i rekonstrukciji deonice Stara Pazova – Novi Sad, o novim infrastrukturnim projektima, nastavku rekonstrukcije barske pruge i izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra.

Edukacija i usavršavanja železničkih stručnjaka, pa i samog rukovodstva je jedan od krucijalnih aspekata koji utiču na proces modernizacije srpskih železnica. Iz tog razloga su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije „Infrastrukture železnice Srbije“, u avgustu ove godine, imali priliku da se upoznaju sa radom Centara za upravljanje saobraćajem „Ruske železnice“ u Moskvi, Jaroslavlju i Rostovu na Donu.

Izgradnja takvog jedinstvenog dispečerskog centra omogućila bi uvođenje novih tehnologija za upravljanje saobraćajnim procesima, kao i neprekidnu kontrolu železničkog saobraćaja, što bi za rezultat imalo povećanje kapaciteta železničkih trasa, optimizaciju troškova i povećanje bezbednosti saobraćaja.

Tokom svoje posete Srbiji, Aleksandar Mišarin obišao je i deonicu Stara Pazova – Novi Sad na pruzi Beograd – Budimpešta, na kojoj „RŽD Internešnl“ radi na izgradnji železničkih postrojenja jedinstvenih u Srbiji, kao što su tunel u Čortanovcima i vijadukt u plavnom delu Dunava. Na ovoj deonici se, takođe, izvodi rekonstrukcija postojeće dvokolosečne pruge za brzine vozova od 200 kilometara na sat.

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .