Изградња брзе пруге Београд-Будимпешта најважнији пројекат Србије и Кине

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић разговарала је 2. новембра са амбасадором Кине у Србији Ли Манчангом и замеником главног инжењера кинеских железница и председником компаније “Чајна рејлвеј интернешенел” (ЦРИЦ) Јенг Џунгмином о реализацији пројекта модернизације пруге Београд – Будимпешта.

Потпредседница Михајловић истакла је да је реч о најважнијем пројекту на коме раде Србија и Кина, који је био тема недавних разговора двојице председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића.

“Челично пријатељство и одлични билатерални односи Србије и Кине представљају најчвршћи темељ за нашу сарадњу на овом пројекту. За српску железницу нема важнијег инфраструктурног пројекта и заједно ћемо превазићи све могуће препреке и учинити све да се радови додатно убрзају. Посвећеност и предан рад очекујем како од српских железница, тако и од конзорцијума кинеских компанија које раде на овом пројекту”, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да је ова пруга која је пројектована за брзине до 200 км на сат део глобалне кинеске иницијативе “Један појас, један пут” и истакла да је Министарство на располагању извођачима 24 сата дневно за сваку врсту сарадње и помоћи.

Амбасадор Ли Манчанг захвалио је потпредседници Владе Зорани Михајловић на личном ангажману на овом пројекту који ужива пуну пажњу председника и премијера влада Србије и Кине и нагласио  да је у питању пројекат предводник Србије и Кине.

Јенг Џунгмин сагласио се са потпредседницом Михајловић, рекавши да је за Кину овај пројекат веома важан и известио је о предузетим корацима како би се радови на деоници Београд – Стара Пазова, дугој 34,5 км и вредној 350,1 милион долара, додатно убрзали.

“Уверавам Вас да ћемо са локалним подизвођачима испунити динамички план и испоштовати све обавезе из комерцијалног уговора, између осталог о учешћу некинеских подизвођача и производа од најмање 46 одсто, како би радови били завршени у року”, рекао је Јенг.

Састанку је присуствовао и генерални директор „Инфраструктуре железице Србије“ Мирољуб Јевтић.

 

Posted in Вести.