Završena rekonstrukcija pruge Novi Sad – Zrenjanin, krenuo prvi voz

„Infrastruktura železnice Srbije“ završila je rekonstrukciju 95 kilometara pruge Novi Sad – Zrenjanin, preko Orlovata, čime su stvoreni uslovi da od 25. oktobra, nakon punih sedam godina, ponovo bude uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između ova dva grada.

Prvi putnički voz iz Zrenjanina za Novi Sad krenuo je 25.oktobra u 12.15 sati, a polasku prvog voza prisustvovao je i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić.

Od 26.oktobra, između Novog Sada i Zrenjanina svakodnevno će biti po dva polaska putničkih vozova, a na ovoj relaciji saobraćaće novi dizel-motorni vozovi, nabaljeni iz ruskog kredita.

Tako će od sutra vozovi iz Zrenjanina za Novi Sad polaziti u 03.35 sati i u 12.15 sati, dok će vozovi iz Novog Sada za Zrenjanin polaziti u 07.05 sati i u 15.59 sati.

Putnički voz između Zrenjanina i Novog Sada povezaće čak petnaest mesta u Južnobačkom i Srednjebanatskom okrugu, a stanovnici mesta duž ove pruge ponovo će imati redovan i pouzdan železnički prevoz.

Vozovi imaju tarifski rang „regio“ i povezuju veliki broj naselja sa Novim Sadom i Zrenjaninom, i to: Rimske Šančeve, Kać, Budisavu, Šajkaš, Vilovo, Gardinovac, Lok, Titel, Knićanin, Perlez, Farkaždin, Orlovat i Lukićevo, pa od danas stanovnici ovih mesta duž pruge imaju redovan i pouzdan železnički prevoz.

Ova železnička relacija duga je 96 kilometara, odnosno gotovo dvostruko više nego drumska. Zbog toga železnička veza Novi Sad – Zrenjanin nije ni uspostavljena kako bi bila konkurentna na čitavoj deonici drumskom saobraćaju.

Međutim, sa čak četrnaest stanica između Novog Sada i Zrenjanina, železnica je omogućila građanima iz usputnih mesta da dobiju dobar prevoz i saobraćajnu vezu duž čitave pruge. Na taj način, na kraćim relacijama, železnica je ponovnim uspostavljanjem putničkog saobraćaja više nego konkurentna drumskom.

Primera radi, mesečna pretplatna karta za đake između Novog Sada i Titela je 3.125 dinara, a vreme putovanja je kraće nego autobuskim prevozom.

Na vreme putovanja putničkih vozova između Novog Sada i Zrenjanina utiče i njihovo stajanje u ukrsnici Orlovat stajalište. Razlog za stajanje vozova u Orlovat stajalištu je činjenica da zbog racionalnijeg korišćenja dizel-motornih garnitura iz Zrenjanina kreće jedna kompozicija, pa se zatim u Orlovat stajalištu razdvajaju vozovi ka Novom Sadu i Kovačici (prema Pančevu).

Pruga između Novog Sada i Zrenjanina bila je u izuzetno lošem stanju i prosečna brzina putničkih vozova bila je oko 20 – 30 kilometara na sat, sa većim brojem deonica gde su se kretali svega 10 kilometara na sat. Zbog lošeg stanja infrastrukture na ovoj deonici, putnički železnički saobraćaj je i bio obustavljen pre sedam godina.

Nakon rekonstrukcije pruge, putnički vozovi između Novog Sada i Zrenjanina saobraćaće brzinom od 80 kilometara na sat.

Kada je reč o robnom železničkom saobraćaju između Zrenjanina i Novog Sada, brzina teretnih kompozicija na ovoj relaciji povećana je na 60 kilometara na sat, a njena nosivost povećana je sa 18 na 22,5 tona, čime je omogućeno da prugom saobraćaju teže i

duže teretne železničke kompozicije, što će za privredu ovog regiona predstavljati najbolji i najefikasniji transport robe.

Vrednost radova na rekonstrukciji pruge Novi Sad – Zrenjanin iznosi oko pet i po milijardi dinara.

Rekonstrukcija pruge Novi Sad – Zrenjanin, deo je rekonstrukcije ukupno 136 kilometara pruge Pančevo – Orlovat – Novi Sad, sa železničkom deonicom Orlovat – Zrenjanin.

Čitav posao biće završen do 31.januara 2019. godine, nakon čega će cela pruga Pančevo – Orlovat – Novi Sad, sa železničkom deonicom Orlovat – Zrenjanin, biće osposobljena za brzine od 80 km/sat i osovinsko opterećenje pruge od 22,5 tona po osovini.

Objavljeno u Vesti