Srbija kreće u nove projekte sa “Ruskim železnicama”

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je 12. oktobra u Beogradu sa prvim zamenikom generalnog direktora “Ruskih železnica”, Aleksandrom Mišarinom, o novim infrastrukturnim projektima na srpskoj železnici vrednim oko 500 miliona dolara.

“Srbija je već iskoristila gotovo celokupan ruski kredit i taj novac uložen je u modernizaciju deonica železničkog Koridora 10 i barske pruge, a trenutno se izvode radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd-Budimpešta. Danas smo razgovarali o novim projektima, uključujući izgradnju novog dispečerskog centra, nastavak rekonstrukcije barske pruge, kao i elektro radove na deonici Stara Pazova-Novi Sad. Vrednost ovih projekata iznosi oko 500 miliona dolara i o tome ćemo nastaviti razgovore u smislu potencijalnog novog zajma”, rekla je Mihajlovićeva novinarima posle sastanka.

Ona je istakla da je na barskoj pruzi do sada rekonstruisano 77 kilometara pruge i da je važno nastaviti sa obnovom, a da za deonicu Stara Pazova-Novi Sad nedostaju određena sredstva za završetak, imajući u vidu da je ova deonica prvobitno bila projektovana za brzine od 160 kilometara na sat, a biće izgrađena za brzinu od 200 kilometara na sat. “Za nas ovaj projekat ne predstavlja samo investiciju, nego je važna i zbog znanja i tehnologije koje Srbija dobija”, dodala je ona.

 

Mihajlovićeva je istakla da saradnja u oblasti železnice važna za poboljšanje ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Rusije, i da je današnji sastanak jedan od pripremnih sastanaka za posetu predsednika Putina Srbiji. “Poseta predsednika Putina je značajna, kao što će biti značajna i poseta predsednika Kine ili posete našeg predsednika drugim zemljama. Naš odnos sa svetom najbolje se vidi u infrastrukturi, gde radimo i sa Rusijom i sa Kinom, i SAD, i to je važno da bi naši građani bolje živeli”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je u svom mandatu možda najponosnija na rezultate ostvarene u železnici. “Kad sam imenovana za ministra, nijedna pruga nije bila rehabilitovana, nijedna stanična zgrada nije bila sređena. Železnica je bila sistem sa više od 15.000 zaposlenih koji nije imao posla i investicija, a imao je kredite koje nije vraćao. Zajedno sa svim sindikatima krenuli u reformisanje železnice, napravili prvi popis imovine, sproveli racionalizaciju železničke mreže i radne snage i pokrenuli ogromne investicije. Danas su investicije u železnici blizu šest milijardi evra i veće su nego u putnoj privredi”, rekla je Mihajlovićeva.

Aleksandar Mišarin zahvalio je potpredsednici Mihajlović i Vladi Srbije na zajedničkom radu i rezultatima koji su zahvaljujući tome ostvareni. ”Rekonstruisali smo već u Srbiji pruge za brzine do 120 kilometara na sat, a sada radimo na pruzi Beograd-Budimpešta za brzine od 200 kilometara na sat. Radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad se odvijaju po planu, a do sada je izvedeno 38 odsto radova. U naredna tri meseca radićemo na pripremi sporazuma u vezi sa novim projektima”, rekao je Mišarin, koji je danas i lično obišao gradilište ove deonice.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandar Čepurin.

O ruskom kreditu govorio je i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić

Po završetku sastanka, potpredsednica Vlade poklonila je Mišarinu ručni rad koji su izradile žene sa sela u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju su pokrenuli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno-mreža.

Objavljeno u Vesti