Putni prelaz „Rajince“ kod Bujanovca obezbeđen savremenom opremom i pušten u rad, do kraja godine još 8 automatizovanih putnih prelaza

Putni prelaz „Rajince“, između železničkih stanica Bujanovac i Bukarevac, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, između Niša i Preševa, početkom oktobra 2018. godine obezbeđen je savremenom signalno-sigurnosnom opremom i pušten u rad.

Na ovom putnom prelazu ugrađeni su polubranici, postavljena svetlosna signalizacija, kao i vibro trake, čime je podignuto osiguranje i povećana bezbednost saobraćaja. 

Za putni prelaz „Rajince“ firma „Galeb Sistem“ iz Šapca donirala je kompletan unutrašnji relejni uređaj sa kućicom, čija je ukupna vrednost oko 50 hiljada evra, dok je „Infrastruktura železnice Srbije“ u ovaj putni prelaz uložila oko 100 hiljada evra.

Reč je o jednom od devet putnih prelaza koje će „Infrastruktura železnice Srbije“ obezbediti savremenom opremom do kraja godine.

Tako će već u narednih desetak dana u rad biti pušteni putni prelazi obezbeđeni savremenom signalno-sigurnosnom opremom i polubranicima „Klenje“ (opština Voždovac), na magistralnoj  pruzi Beograd – Mladenovac  i  „Perlez“, na pruzi Novi Sad – Zrenjanin.

Do kraja godine planirano je da budu završeni radovi i pušteno u rad još šest putnih prelaza, i to: „Pijaca“ u Mladenovcu, „Brasina“ u Brasini, „Stražara 104“ u Subotici, „Đorđevo“ između Leskovca i Đorđeva, na pruzi Niš – Preševo, kao i dva putna prelaza u čačanskim naseljima Mršinci i Baluga.

Pored  donacija u ukupnoj vrednosti od oko 30 miliona dinara, koje su za ove putne prelaze izdvojile firme za proizvodnju elektrotehničke opreme „Galeb Sistem“, Institut „Mihajlo Pupin“, „Signaling“, „Altpro“ i „Signal konsalting“,  za podizanje nivoa osiguranja na devet putnih prelaza „Infrastruktura železnice Srbije“  izdvojila je ukupno više od 100 miliona dinara.

Prioriteti su određeni zbog povećanog obima drumskog saobraćaja.

Posted in Vesti.