Održan 14. UIC Svetski kongres o bezbednosti u železničkom sektoru

Još jedan UIC Svetski kongres o bezbednosti u železničkom sektoru, održan na Bledu u organizaciji Slovenskih železnica, omogućio je svim učesnicima uvid u razmenu iskustva po pitanjuUpravljanja kriznim situacijama i otpornostima na iste“, sa posebnim osvrtom na upravljanje situacijama prilikom nestanka struje i ledenih oluja i njihovom uticaju na železnički saobraćaj.

Dan pre početka kongresa, održana je radionica posvećena sigurnosti i bezbednosti u tunelima primenom novih tehnologija proizvođača Boš i Flir.

Na kongresu je prisustvovalo preko 100 učesnika iz 23 zemlje, a među njima i predstavnici: policije, Agencije za bezbednost i Ministarstva saobraćaja Slovenije, železničkih kompanija i kompanija Boš i Flir. U ime „Infrastrukture železnica Srbije“ bili su predstavnici Centra za bezbednost i Centra za međunarodne poslove.  Dobrodošlicu svim učesnicima poželeli su direktor SŽ Infrastrukture g-din Kranjc, direktorka Generalnog direktorata za kopneni saobraćaj Slovenije, gospođa Kocjan i generalni direktor Međunarodne železničke unije (UIC) g-din Žan Pjer Lubino. Za početak, predstavljena je železnička mreža Slovenije i njen budući razvoj uključujući i važnost luke Koper u transportnom lancu.  

Kocjan se fokusirala na važnost upravljanja kriznim situacijama, analizirajući situaciju nestanka struje tokom ledene oluje u 2014. godini, njen uticaj na železnički saobraćaj, odgovornost i naučene lekcije. Žan Pjer Lubino je istakao važnost radionice za sigurnost i bezbednost u tunelima sa primenom novih tehnologija, koja je pratila glavnu temu Kongresa, a to je upravljanje rizicima i odnos između UIC-a i članova, koji će biti čvršći zahvaljujući projektu „Mreža za brze odgovore“. S tim u vezi, istaknuta je važnost rada UIC Platforme za bezbednost, uključujući njene aktivnosti i projekte.

Pored prezentacija o različitim iskustvima železnica po pitanju ledenih oluja, nestanaka struje i upravljanja kriznim situacijama, učesnici su informisani o svim UIC projektima koji slede u narednom periodu.

Budući sajt Rail Security HUB omogućiće korisnicima različita bezbednosna rešenja na efikasan i jednostavan način, korišćenjem ključnih reči za pretraživanje, kako bi opisali bezbednosne probleme (rangiranjem od svakodnevnog kriminala do ozbiljnih prekršaja), sa ciljem podsticanja i unapređenja saradnje i razmene dobre prakse. Pomenuti sajt biće uskoro dostupan na www.RailSecurityHub.org, dok se preporuke završenog projekta o sajber bezbednosti za železničke komunikacije i signalne sisteme mogu naći na sajtu www.cyrail.eu

Projekat „Mreža za brze odgovore“, omogućiće UIC članovima da brzo dobiju uputstva za rešavanje nepredviđenih kriznih situacija. Projekat „SHERPA“, koji finansira Evropska komisija, odnosi se na zajednički i koherentni evropski pristup železničkoj zaštiti. Počeće sa radom 13. novembra 2018.godine i baviće se doslednom bezbednosnom politikom između članova UIC-a.

Sve informacije dobijene kroz UIC aktivnosti biće objedinjene i rezimirane preporukama, koje će biti objavljene u publikaciji „Smernice za bezbednost“, kako bi unapredile sadašnje aktivnosti u upravljanju krizama i preventivnim planovima početkom 2019. godine.

 

Izvor: Centar za međunarodne poslove i UIC enews

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .