Železnički stručnjaci iz Srbije gosti Kine na seminaru o železničkom projektu Srbija – Mađarska

Dvadeset stručnjaka iz “Infrastrukture železnice Srbije“ i drugih železničkih kompanija, kao i iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, borave tokom septembra  u Kini, u okviru Seminara o železničkom projektu Srbija – Mađarska.

Domaćin ovog seminara je Univerzitet Joatong u Pekingu, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine NR Kine.

Tokom boravka u Kini, železnički stručnjaci iz Srbije upoznaće se sa modernim tehnologijama Kineskih železnica, kao i sa savremenim tehnološkim rešenjima koja će biti primenjena prilikom gradnje pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat, između Beograda i Budimpešte.

Železničkim stručnjacima iz Srbije koji će biti uključeni u realizaciju projekta izgradnje pruge za velike brzine tokom seminara predavanja će držati stručnjaci Kineskih železnica i železničkih kompanija iz Kine, profesori Univerziteta u Pekingu, kao i tehnički stručnjaci srodnih korporacija iz Kine, a predviđi su i terenske studije i praktičan rad.

Obuka ima za cilj da bolje demonstrira dostignuća Kine u oblasti transporta i logistike, ali i da dodatno produbi prijateljstvo između Kine i Srbije.

Za stručnjake iz Srbije biće organizovana i poseta većem broju kineskih transportnih kompanija, a pored tehnioloških rešenja, imaće priliku i da se upoznaju sa razvojem kineskih železnica, kao i pitanjima planiranja železnice, finansiranja izgradnje saobraćajne infrastrukture, kao i investicionim i finansijskim sistemima za izgradnju Kineskih železnica.

Univerzitet u Pekingu Jiaotong je ključni nacionalni univerzitet, pod direktnom upravom Ministarstva prosvete NR Kine i sada ga zajednički podržavaju Ministarstvo obrazovanja, Kineska železnička korporacija i Pekinška Opštinska Vlada. Kao vodeća organizacija, ovaj Univerzitet je osnovao i Centar za saradnju za bezbednost železničkog tranzita.

U svom radu, ovaj Univerzitet se oslanja na stručnjake iz Kineske železničke korporacije, Kineske akademije železničkih nauka, Kineske železničke inženjerske korporacije, Kineske komunikacione građevinske kompanije, kao i drugih kineskih kompanija, organizacija i udruženja. 

Posted in Vesti.