Потписан меморандум о сарадњи на реконструкцији пруге Београд – Ниш

Потпредседница српске Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас у Софији Меморандум о сарадњи на пројекту реконструкције пруге Београд – Ниш са кинеском компанијом “Чајна роуд енд бриџ корпорејшн” (China Road and Bridge Corporation – CRBC).

Модернизација железничког Коридора 10 за Владу Србије је приоритетан пројекат, а компанија CRBC заинтересована је да у њему узме учешће, рекла је потпредседница Владе.

“Реконструкција пруге Београд–Ниш важна је пре свега за Србију, али је неопходна и за боље повезивање железницом у читавом региону, како бисмо имали ефикасну и брзу железничку везу на целом потезу од Будимпеште до Пиреја”, рекла је Михајловићева.

Навела је да је први корак у реконструкцији пруге од Београда до Ниша израда пројектне документације за 198 километара ове пруге, а процењује се да је за реконструкцију потребно око 600 милиона евра.

Меморандум је потписан у присуству председнице Владе Ане Брнабић, на маргинама Седмог самита шефова влада Кине и шеснаест земаља Централне и Источне Европе у Софији, у оквиру којег ће сутра бити потписан и комерцијални уговор за изградњу треће деонице брзе пруге Београд – Будимпешта, на територији Србије.

Потписивању Меморандума присуствовао је и генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић.

Михајловићева са потпредседницом CCCC, о реконструкцији нишке пруге

Потпредседница српске Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и потпредседником компаније “Чајна комјуникејшенс констракшен компани” (CCCC) Суен Цију разговарали су вечерас у Софији о реконструкцији пруге Београд – Ниш, као и о сарадњи на реализацији пројеката на друмском Коридору 11.

Михајловићева је захвалила компанији CCCC, која је “мајка-компанија” фирме “Чајна роуд енд бриџ корпорејшн” (CRBC) на оствареним резултатима на заједничким пројектима и додала да је управо досадашња добра сарадња разлог зашто верује да ће и будући пројекти бити једнако успешни.

Говорећи о пројектима у области железнице, Михајловићева је казала да се већ ради на пројектима модернизације пруге од Београда ка Будимпешти и од Ниша до Димитровграда, а да је Меморандум о сарадњи у вези са реконструкцијом пруге Београд – Ниш, који је данас потписан са компанијом CRBC, важан јер је та деоница такође део железничког Коридора 10, на који Србија жели да привуче више теретног саобраћаја.

Цију је истакао да пројекти са Србијом представљају приоритет у активностима компаније CCCC. Он је додао да очекује да у септембру буде потписан и уговор о финансирању за деоницу ауто пута Прељина – Пожега, као и да су спремни да се ангажују и на новим пројектима у Србији.

Posted in Вести.