Skupština COLPOFER – a: U maju nije bilo ilegalnih migranata u železničkom saobraćaju između Srbije i Hrvatske

U jednom od najvećih železničkih muzeja Evrope u Pietrarsi kod Napulja od 14-15 juna, održana je 68. Generalna skupština Colpofer-a, međunarodne organizacije za bezbednost u železničkom saobraćaju u organizaciji „Fondacione Italiane“. Tema ove Skupštine bila je „Od fizičke do sajber bezbednosti:Šta im je zajedničko“?

Skupštinu je otvorio predsednik Colpofer-a Franko Fiumara, a nakon pozdravne reči, predstavljena je prezentacija Isabele Koradini iz Istraživačkog centra Themis, o temi „Društveni inženjering“. Ovaj pojam uključuje ljude koji analiziraju šta pišete i lajkujete o sebi i drugima na društvenim mrežama. Koliko ovo može biti opasno za vas, a koliko za vašu firmu? Istaknuta je neophodnost podizanja svesti zaposlenih o kulturi komunikacije, i potrebi razdvajanja privatnog od poslovnog života kada su u pitanju društvene mreže. Neke objave jesu u interesu firme, a neke mogu naštetiti bezbednosnom sistemu firme. Zaključak je da hakeri rade virtuelno ali su posledice stvarne. U svih 28. država članica EU na snazi je Uredba o zaštiti podataka GDPR.

Prezentaciju o spoznaji hakovanja: korisnikova percepcija i sajber kriminal“, održao je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Italije. O ranjivosti železničkog okruženja u manipulaciji društvenim inženjeringom, i  terorizmu kao pretnji nacionalnim infrastrukturama, održao je predstavnik Italijanske železničke policije. Zatim se obratio generalni sekretar  Railpol-a o novinama u aktivnostima organizacije zadužene za železničku policiju članica EU i spoljnih partnera. Dinamiku Akcionog plana Evropske komisije za bezbednost putnika i zaposlenih u železničkom saobraćaju za period 2018-2019 izneo je Ilja Volpi iz Zajednice evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija CER.

Drugog dana predstavljen je i edukativni program Colpofer-a za članove, koji je besplatan. Zatim su održani sastanci radnih grupa za: grafite, antiterorističke i ekstremističke aktivnosti, bezbednost na Koridoru H, prevare/ falsifikovane karte, kontrolne sobe podgrupa-RG i za upravljanje velikim događajima kao aktivnosti Platforme za bezbednost, koju vodi Međunarodna unija železnica (UIC). Poseban sastanak održala je Grupa za sajber bezbednost gde je predstavnik  IŽS – a bio Dragan Jevtić iz IT Sektora. Definisan je prateći dokument o sajber bezbednosti, urađen je osvrt na velika ulaganja u bezbednosne sisteme računarskih mreža zbog sve većeg broja napada. U septembru bi trebalo da bude izvršeno prvo predstavljanje bezbednosnih procedura i standarda koje proizilaze iz CYRAIL projekta. Predstoji definisanje sistema za brzo obaveštavanje o napadima na železnički sistem kao i klasifikacija napada.

Delegacija „Infrastrukture železnice Srbije“ saopštila je na zasedanju Radne grupe za bezbednost na Koridoru H, da je postignut jedan od ciljeva sa zadnjeg sastanka, a to je da je broj ilegalnih migranata za mesec maj 2018. u železničkom saobraćaju između Srbije i Hrvatske – nula. Predsedavajući Radne grupe za antiterorističke i ekstremističke aktivnosti poželeo je dobrodošlicu delegaciji IŽS u radu Grupe. John Laene generalni sekretar Railpol-a, saopštio je delegaciji IŽS da je spremnost srpskog MUP-a da se pridruže ovoj organizaciji, prihvaćen sa velikim oduševljenjem. 

Delegaciju „Infrastrukture železnice Srbije“ činili su: Branislav Lovrić, direktor Centra za bezbednost i Nata Živanović iz Centra za međunarodne poslove.

 

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .