Na tender za modernizaciju pruge Jajinci – Mala Krsna do sada se prijavilo tridesetak kompanija, čiji su predstavnici vozom obišli ovu deonicu

Na međunarodni tender za modernizaciju pruge Jajinci – Mala Krsna i stanice Mala Krsna, koji je 1. juna objavila „Infrastruktura železnice Srbije“, do sada se prijavilo skoro trideset domaćih i inostranih kompanija.

Deonica Jajinci – Mala Krsna duga je oko 59 kilometara i nalazi se na železničkom Koridoru 10. Radovi na ovoj deonici će se finansirati iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Očekuje se da radovi počnu krajem ove godine i da se završe u roku od osamnaest meseci.

Među  kompanijama koje su do sada otkupile tendersku dokumentaciju su firme iz Srbije, Austrije, Španije, Turske, Indije, Kazahstana, Bugarske, Rusije, Slovenije, Češke i Indije, a očekuje se još prijava narednih dana, s obzirom da procedura i dalje traje.

 

Ovakav odziv kompanija za projekte modernizacije železničke infrastrukture u Srbiji ne samo da predstavlja dobar osnov za kvalitetno i konkurentno izvođenje radova, već je još jedna potvrda da je železničko gradilište u našoj zemlji danas jedno od najvećih u ovom delu Evrope.

Zbog toga je „Infrastruktura železnice Srbije“ predtenderski sastanak organizovala po prvi put do sada na originalan i specifičan način. Naime, predstavnici svih kompanija koje su otkupile tenderesku dokumentaciju za ovaj projekat, juče su imali priliku da novim elektromotornim vozom „Štadler“ obiđu deonicu pruge Jajinci – Mala Krsna, upoznaju se sa trasom i na licu mesta se informišu o svim detaljima od značaja za ovaj projekat.

Potencijali izvođači radova obišli su i železničke stanice na trasi ove pruge, i to: Jajinci, Beli Potok, Zuce, Vrčin, Lipe, Mala Ivanča, Mali Požarevac, Umčari, Vodanj, Kolari.

 

Objavljeno u Vesti