Ove godine u akciji „Pravilno je bezbedno“ o bezbednosti na putnim prelazima učestvovalo osam hiljada učenika, iz 56 osnovnih škola i 28 opština i gradova

U edukativnoj, društveno odgovornoj akciji „Pravilno je bezbedno“, koju je „Infrastruktura železnica Srbije“ u prethodna dva meseca organizovala u osnovnim školama širom Srbije, učestvovalo je oko osam hiljada učenika mlađih razreda.

Edukativna predavanja i interaktivne multimedijalne prezentacije o bezbednosti na putnim prelazima i u blizini pruge održane su u 56 osnovnih škola i 28 opština i gradova širom Srbije.

Ovogodišnja akcija „Pravilno je bezbedno“ započela je 14. marta  i nakon dvomesečne intenzivne kampanje završena je za ovu školsku godinu,  a biće kontinuirano nastavljena i nakon raspusta, od septembra.

Infrastruktura železnice Srbije“ kao društveno odgovorna kompanija organizovala je akciju „Pravilno je bezbedno“ sa ciljem povećanja bezbednosti i prevencije nesreća na putnim prelazima i u blizini pruge, posebno kada je reč o najmlađim učesnicima u saobraćaju.

Cilj akcije „Pravilno je bezbedno“ je da se deca kroz interaktivnu komunikaciju upoznaju sa osnovnim pravilima bezbednog i pravilnog ponašanja na putnim prelazima i u blizini železničke infrastrukture.

U realizaciji akcije „Pravilno je bezbedno“ ostvarena je izuzetna saradnja sa svim osnovnim školama u kojima je „Infrastruktura železnica Srbije“ održala predavanja, a za ovakav vid prevencije u saobraćaju dobijene su pohvale i puna podrška. Rukovodstvo i osoblje svih škola imali su i brojne inicijative, konkretna pitanja i predloge kako da se bezbednost na putnim prelazima u njihovom gradu unapredi.

Takođe, prilikom sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava, pokrenute su vrlo kkonkretne teme unapređenja bezbednosti na pojedinim putnim prelazima, a čitavu akciju „Infrastrukture železnice Srbije“ pratili su i mediji.

Sve teme koje su tokom akcije „Pravilno je bezbedno“ pokrenute, biće analizirane, kako bi se maksimalno povećala bezbednost na putnim prelazima.

Akcija je organizovana u gradovima duž niške pruge, kao što su Mala Krsna,  Kusadak, Smederevska Palanka, Velika Plana i Lapovo, kao i duž barske pruge, u  Lazarevcu, Lajkovcu, Valjevu, Kosjeriću, Požegi i Užicu.

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa lokalnom samoupravom u Subotici, predavanja su održana u čak devet škola u ovom gradu. Edukativni tim „Infrastrukture železnica Srbije“ obišao je i Rumu, Sremsku Mitrovicu, Laćarak, Pančevo, Smederevo, Požarevac, Šabac, Guču, Lučane, Despotovac, Apatin, Odžake i Karavukovo.

Akcija je organizovana u onim mestima gde je frekvencija železničkog saobraćaja najveća, kao i tamo gde su se do sada događale nesreće na putnim prelazima.

Posebno pažnja posvećena je i onim delovima Srbije u kojima će nakon modernizacije biti značajno povećana brzina vozova ili nakon više godina revitalizovana pruga i ponovo uspostavljen putnički železnički saobraćaj.

Tako su predavanja održana i u osnovnim školama u beogradskoj opštini Rakovica, neposredno pre završetka radova na modernizaciji pruge Topčider-Rakovica-Resnik, zatim u Čortanovcima, gde su u toku veliki radovi na izgradnji vijadukta i tunela na trasi pruge za velike brzine, kao i u Inđiji, gde su započeli radovi na modernizaciji otvorene pruge Stara Pazova – Novi Sad.

„Infrastruktura železnice Srbije“ akciju organizuje u okviru međunarodne železničke organizacije ILKAD, koja se bavi medijskom i edukativnom prevencijom nesreća na putnim prelazima, a pod pokroviteljstvom Međunarodne železničke unije.

Naime, sva istraživanja i statistički podaci iz Srbije, kao i iz država sa najrazvijenijom železnicom, nedvosmisleno pokazuju da je ovaj vid edukacije najmlađih pravi način za razumevanje potencijalnih opasnosti na putnim prelazima i bezbednije funkcionisanje železničkog, ali i drumskog saobraćaja.

Posted in Vesti, Oprez! Izaberi život! and tagged .