Mihajlovićeva pozvala italijanske kompanije da ulažu u Srbiju

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo poručili su danas da bez infrastrukture nema bržeg razvoja Srbije i regiona i da projekti koje Srbija realizuje predstavljaju šansu za uspostavljanje još bolje saradnje dve zemlje u oblasti infastrukture i saobraćaja.

Mihajlovićeva je rekla da je konferencija “Gradimo zajedno: Srbija, Italija, Crna Gora” prilika da Srbija prikaže šta je sve uradila u oblasti infrastrukture, ali i prilike koje postoje za nova ulaganja. “Danas je u Beogradu veliki broj kompanija koje posluju u oblasti železnice, ali ćemo predstaviti projekte i u drugim oblastima, uključujući drumski, vodni i vazdušni saobraćaj”, rekla je Mihajlovićeva, i pozvala italijanske kompanije da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti infrastrukture.

“Srbija je danas politički stabilna zemlja, što je prva stvar za svaku vrstu rada i investiranja. Za kompanije koje već posluju u Srbiji ili one koje nameravaju da investiraju, važna je i ekonomska stabilnost koju Srbija nudi, a to znači da imamo kontinuiran privredni rast, suficit u budžetu, da smanjujemo nezaposlenost i da imamo jasan plan o tome gde Srbija ide kad govorimo o ekonomskoj politici”.

Zorana Mihajlović je naglasila da Srbija ne može da se razvija ako nije dobro povezana unutar regiona, i sa svim susedima, a što je važno i za približavanje EU, kao strateškog cilja Srbije. Podsećajući da Srbija ima centralnu poziciju u regionu jugoistočne Evrope, Mihajlovićeva je rekla da je potrebno povezivanje da bi se iskoristile prednosti tog položaja.

“Vrednost infrastrukturnih projekata koje Srbija realizuje iznosi blizu 16 milijardi evra, uključujući projekte koji se već realizuju i one koji tek počinju da se realizuju. Završavamo istočni i južni krak drumskog Koridora 10, gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta, potpisali smo ugovor sa EIB-om o rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, a sledeće godine očekujemo početak radova na gradnji auto-puta Niš-Merdare-Priština, od regionalnog značaja. Pored nastavka rekonstrukcije pruge Beograd-Bar, koju planiramo, postoji mogućnost i potreba za rekonstrukcijom i pruge Beograd-Niš, gde vrednost investicije iznosi između 800 miliona i milijardu evra, a koja je važna za efikasan železnički transport kroz Srbiju, posebno kad je reč o teretu”, rekla je Mihajlovićeva, dodajući da se radi i na projektima koji će bolje povezati Srbiju sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

“Puno je mogućnosti za ulaganje, a država se potrudila da stvori uslove da svi koji žele da ulažu u Srbiju to mogu da rade na pregledan i efikasan način, kako u oblasti infrastrukture, tako i u drugim oblastima”, rekla je Mihajlovićeva.

Ambasador Lo Kašo naglasio je da je u Beograd došlo 50 italijanskih firmi iz oblasti građevinarstva i infrastrukture, koje će imati priliku da se bolje upoznaju s poslovnim prilikama u Srbiji i u Crnoj Gori.

On je istakao da je ovaj skup još jedna potvrda velikog interesovanja italijanskih firmi za prilike koje postoje u Srbiji i prilika da zajedno sa srpskim partnerima sagledaju mogućnosti za jačanje partnerstva. Ova saradnja je dvosmerna i ne postavlja se pitanje samo šta Italija može da uradi za Srbiju, već i Srbija za Italiju”, rekao je Lo Kašo, i dodao da postoji veliki broj interesantnih projekata koje Srbija nudi.

 

Italijanske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25 hiljada ljudi. Konferencija „Gradimo zajedno: Srbija, Italija i Crna Gora“ bila je posvećena mogućnostima dalje saradnje između italijanskih i srpskih firmi u sektorima infrastrukture i građevinarstva, sa posebnim osvrtom na saobraćajnu, energetsku i komunalnu infrastrukturu.

Organizatori ove međunarodne konferencije bili su: Italijanska agencija za spoljnu trgovinu i trgovinsko odeljenje Ambasade Italije u Beogradu, u saradnji sa Italijanskom asocijacijom građevinara i Italijanskom asocijacijom za inženjering, arhitekturu i tehničko-ekonomsko savetovanje.

U okviru ove međunarodne konferencije održan je i veći broj okruglih stolova između srpskih i italijanskih privrednika, od kojih je jedan bio posvećen i železničkoj infrastrukturi.

Posted in Vesti.