„Pravilno je bezbedno“ u Subotici pratilo 450 učenika, zajednički u rešavanje putnih prelaza sa lokalnom samoupravom

Odlična saradnja sa lokalnom samoupravom Subotice na obezbeđivanju putnih prelaza, ukupno 51 putni prelaz na teritoriji grada, kao i predstojeća modernizacija pruge Beograd – Subotica za velike brzine, samo su neki od razloga zbog kojih je organizovanje akcije „Pravilno je bezbedno“ u subotičkim osnovnim školama izuzetno značajno.

Grad Subotica prepoznao je značaj i ove edukativne, društveno odgovorne kampanje „Infrastrukture železnice Srbije“ i , pa se maksimalno uključio u akciju, doprinevši da do kraja aprila njome bude obuhvaćeno ukupno devet osnovnih škola.

Tako je već 11. aprila akcija „Pravilno je bezbedno“ o bezbednosti na putnim prelazima i u blizini pruge organizovana u tri subotičke osnovne škole, a njome je bilo obuhvaćeno oko 450 učenika.

Nataša Aleksić, član Gradskog veća Subotice za obrazovanje u Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“, u prisustvu mnogobrojnih predstavnika medija, najavila je društveno odgovornu akciju „Infrastrukture železnice Srbije“, koja će se do kraja meseca realizovati u osnovnim školama u ovom gradu.

„Infrastruktura železnice Srbije“ i Grad Subotica već su prošle godine zajednički finansirali modernizaciju putnog prelaza gde se ukrštaju pruga Subotica – Sombor i Grabovačka ulica, a za ovu godinu planirano je da se zajedničkim ulaganjima modernizuju još dva putna prelaza na teritoriji Subotice.

– Zajedno sa Gradom Suboticom savremenom signalno sigurnosnom opremom obezbedićemo dva putna prelaza u ovom gradu, i to na ukrštanje pruge Subotica – Sombor sa gradskim ulicama, i to Koparskom ulicom i ulicom Bajski put. Saradnja sa lokalnom samoupravom na podizanju stepena bezbednosti na putnim prelazima, primer je koji želimo da ostvarimo i u drugim gradovima u Srbiji, – rekao je Nenad Stanisavljević, Pi-ar „Infrastrukture železnice Srbije“, govoreći o značaju akcije „Pravilno je bezbedno“ u Subotici.

U Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“ održana je prva prezentacija, kojoj je prisustvovalo oko 150 učenika. Direktorka ove osnovne škole Vesna Vajs istakla je značaj ove akcije „Infrastrukture železnice Srbije“ za bezbednost najmlađih učesnika u saobraćaju i naglasila da je kampanja „Pravilno je bezbedno“ svakako veoma korisna za đake.

U Osnovnoj školi „Đuro Salaj“ prezentaciji je prisustvovalo oko 200 učenika mlađih razreda- Po prvi put u ovogodišnjoj kampanji, akcija „Pravilno je bezbedno“ organizovana je u dvojezičnoj školi, pa su multimedijalnu prezentaciju o pravilnom o bezbednom ponašanju na putnim prelazima, uz pomoć svoje učiteljice, pratili i školarci na mađarskom jeziku.

Akcija u ovoj osnovnoj školi organizovana je svega par stotina metara od putnog prelaza „Bajski put“, koji će zajednički obezbediti savremenom opremom Grad Subotica i „Infrastruktura železnice Srbije“. Veliki broj učenika ove škole tokom prezentacije reklo je da svakodnevno prelazi prugu na putu između kuće i škole.

Treća osnovna škola koju je edukativni tim „Infrastrukture železnice Srbije“ i Medija centra „Železnica Srbije“ posetio danas bila je „Matko Vuković“ u Maloj Bajmoku, gde je u prezentaciji izuzetno aktivno učestvovalo oko stotinak učenika.

Prema rečima učiteljice iz ove škole Marijane Dobrilović, ovakva akcija svakako je izuzetno značajna, jer doprinosi bezbednosti učenika na putu između kuće i škole i podučava ih pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Učenici u sve tri osnovne škole pokazali su da poznaju pravila bezbednog ponašanja na putnim prelazima i blizu pruge, a u tome im je pomogao i otpravnik vozova iz železničke stanice Subotica, koji je učenicima na zanimljiv način pričao o železnici, vozovima i putnim prelazima.

Posted in Oprez! Izaberi život! and tagged .