Na železničkom mostu u Grdelici obeleženo 19 godina od NATO bombardovanja međunarodnog putničkog voza

-Proleće kao asocijacija rađanja i Vaskrs kao simbol pobede života na svetu, na žalost, ovde mnogima ima sasvim suprotno simboliku tuge, patnje i večite boli. Tolike godine prođoše,  a i dan – danas se postavljaju ista pitanja na koja nemamo pravi odgovor. Zašto? Zbog čega? Ko je dao nekome to pravo i slobodu i takvu moć da se na najsuroviji način poigrava ljudskim sudbinama i da zavija u crno tolike pored sebe? Moramo se nadati da će jednom poginuće nastradalih dobiti bar neki odgovor, – rekao je 12. aprila Milan Šegan,  menadžer za održavanje železničke infrastrukture  u “Infrastrukturi železnice Srbije”, govoreći na komemorativnom skupu na železničkom mostu u Grdeličnoj klisuri, povodom obeležavanja devetnaest godina od kako je 1999. godine, tokom NATO bombardovanja naše zemlje, raketama na tom istom mestu pogođen međunarodni putnički voz, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Solun.


-Pogledavši most koji smo obnovili, neko ko ne zna njegovu tužnu priču ne bi mogao ni da pretpostavi da je to mesto na kome je u jednom momentu nestao  najveći broj ljudskih života tokom NATO bombardovanja. Njegova rekonstrukcija je dokaz da ljudska ruka može popraviti i sagraditi gotovo sve što se zamisli, ali isto tako ljudska ruka može uništiti sve čak i ono najvrednije, ljudski život, a tome nema povratka, – poručio je Šegan.

Međunarodni ekspresni voz broj 393, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Niš – Skoplje, 12. aprila 1999. godine u 11.40 sati NATO avijacija granatirala je prilikom prelaska Grdeličkog mosta. Od četiri projektila, dva su pogodila drumski most, a voz je pogođen sa dva projektila. Dogodilo se to na drugi dan pravoslavnog vaskrsa.

Prema zvaničnim podacima poginulo je 15, a povređeno 44 lica, a među nastradalima je bilo i dece.

Među poginulima u međunarodnom putničkom vozu bila su  i dvojica železničara, Zoran Jovanović i Petar Mladenović.

Prisutnima na današnjem  komemorativnom skupu u Grdeličkoj klisuri obratili su se i Vesna Brajović, izvršni direktor u „Srbija Vozu“, kao i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Vence u spomen nedužno poginulima kraj spomen obeležja položile su delegacije sve četiri železničke kompanije.

Zatim su vence položile i brojne delegacije iz železničkog sektora, Grada Leskovca, porodice poginulih, sindikati, društvene organizacije, političke partije i drugi.

Komemoratni skup tradicionalno je završen simboličnim prolaskom voza preko Grdeličkog železničkog mosta, uz neprekidni zvuk sirene.

Posted in Vesti.