„Infrastruktura železnice Srbije“ u roku završila modernizaciju pruge Topčider – Rakovica – Resnik, od sutra redovna linija BG voza između Resnika i Beograd Centra

Infrastruktura železnice Srbije“ je u roku, kako je i planirano, do 13. aprila 2018. godine, završila radove na modernizaciji deonice Rasputnica G (Topčider) – Rakovica – Resnik, neophodne za funkcionisanje železničkog saobraćaja.

Zahvaljujući rekonstrukciji ove deonice pruge, od sutra, 13. aprila, uspostavlja se redovna linija BG Voza, na relaciji Resnik – Beograd Centar – Resnik.

Radovi na modernizaciji sedam i po kilometara elektrificirane, dvokolosečne pruge Rasputnica G – Rakovica – Resnik obuhvatili su rekonstrukciju i zamenu građevinske i elektrotehničke infrastrukture na ovoj deonici.

Rekonstrukcijom ove deonice, koja je započela 30. marta 2017. godine, bili su obuhvaćeni i prilagođavanje visine perona  BG Voza u stanici Rakvica, sređivanje perona i nadstršnica u stajališti Kijevo – Kneževac, zatim izgradnja podhodnika i dogradnja stanične zgrade, kao i garaže sa jednim pomoćnim kolosekom u stanici Resnik, kao i modernizacija tri putna prelaza i rekonstrukcija dva propusta.      

Reč je o prvoj ozbiljnijoj rekonstrukciji ove pruge na međunarodnom Koridoru 10 u proteklih trideset godina.

 

Vrednost posla iznosi oko 23,8 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvođač radova bila je kineska kompanija „China civil engineering construction corporation“, a ovaj projekat bio je i prvi posao jedne kineske kompanije na rekonstrukciji železničke infrastrukture u Srbiji.

Rekonstrukcijom ove deonice rešava se južni izlaz iz beogradskog železničkog čvora i povezuju dva značajna železnička pravca kroz Srbiju, pruge od Beograda ka Nišu i Baru. Istovremeno, realizacijom ovog projekta povećava se i propusna moć beogradskog čvora, a radovi su izvođeni u uslovima redovnog funkcionisanja železničkog saobraćaja.

Zahvaljujući modernizaciji ove pruge, građani naselja Resnik, u beogradskoj opštini Rakovica, po prvi put biće povezani vozovima gradske železnice BG Voz sa centrom grada.

U petak, 13. aprila, uspostavlja se redovna linija BG Voza na relaciji Resnik – Beograd Centar – Resnik.

Iz Resnika će svakodnevno biti ukupno sedamnaest polazaka do Beograd Centra.  Prvi polazak biće u 6.00 sati, a zatim na svakih sat vremena sve do 22.00 sata.

Iz Prokopa će prvi BG Voz ujutru polaziti za Resnik u 06.30 sati, a zatim na svakih sat vremena sve do poslednjeg polaska u 21.30 sati.

Vožnja BG Vozom između Resnika i Beograd Centra traje 18 minuta, a na ovoj relaciji voz će stajati još i u Kijevu, Kneževcu i Rakovici.

Kada sredinom godine započnu intenzivniji radovi na modernizaciji pruge Beograd Centar – Zemun, biće uspostavljena redovna linija gradske železnice između Resnika i Ovče.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Aktuelni događaji, Vesti