Generalna skupština železničkog robnog koridora Alpi – Zapadni Balkan u Beogradu

Generalna skupština železničkog robnog koridora Alpi-Zapadni Balkan (u osnivanju) održana je 5.aprila  2018.godine u Beogradu.

„Infrastruktura železnice Srbije“ bila je organizator ovog sastanka, a pored domaćina prisustvovali su i predstavnici kompanija železničke infrastrukture iz Austrije (ÖBB-Infrastruktur AG), Slovenije (SŽ Infrastruktura), Hrvatske (HŽ Infrastruktura) i Bugarske (NRIC).

Čitajte dalje

„EU podrška razvoju železničkog saobraćaja u Bugarskoj i na Zapadnom Balkanu“

Evropska integracija Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije sa naglaskom na jačanje regionalne saradnje, unapređenje dobrosusedskih odnosa i nastavka uspostavljanja Jedinstvenog evropskog železničkog prostora. Shodno tome organizovan je seminar na visokom nivou Bugarskog predsedavanja EU u Sofiji 13. aprila. Ovim povodom upriličena je i svečana večera u organizaciji Shift2Rail JU čiji je suosnivač Evropska komisija, železnička preduzeća i Grupa država članica (države članice EU + pridružene države kroz program Horizion 2020), kako bi se upoznali sa učesnicima iz zemalja ZB i predstavili istraživačko-inovacioni rad, namenjen postizanju atraktivnosti i konkurentnosti u železničkom saobraćaju.

Čitajte dalje