U akciji „Pravilno je bezbedno“ u Požarevcu učestvovalo preko 400 mlađih osnovaca

Više od 400 učenika mlađih razreda iz Osnovnih škola „Kralj Aleksandar I“ i „Vuk Karadžić“ u Požarevcu učestvovalo je 14. marta u edukativnim predavanjima o bezbednosti na putnim prelazima i u pružnom pojasu, koja je organizovala „Infrastrukture železnice Srbije“, u okviru društveno odgovorne kampanje, pod nazivom „Pravilno je bezbedno“.

„Infrastruktura železnice Srbije“ ovogodišnju akciju započela je u Požarevcu, upravo u gradu u kojem prethodnih godina nije bilo nesreća na putnim prelazima, sa jasnom porukom da se u saobraćaju može ponašati i pravilno, i bezbedno, i na taj način doprineti bezbednosti železničkog, ali i drumskog transporta.

U okviru akcije „Pravilno je bezbedno“, učenicima će biti predstavljena multimedijalna prezentaciju i održano edukativno predavanje o bezbednosti na putnim prelazima i u pružnom pojasu, sa ciljem prevencije nesreća u saobraćaju. Prezentacija je namenjena učenicima mlađih razreda osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda.

Cilj ove multimedijalne prezentacije je da se deca kroz interaktivnu komunikaciju upoznaju sa osnovnim pravilima bezbednog i pravilnog ponašanja na putnim prelazima i u blizini železničke infrastrukture.

Goran Seger, direktor Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ i Lidija Ristić, direktorka Osnovne škole „Vuk Karadžić“, pohvalili su inicijativu i akciju „Infrastrukture železnice Srbije“, koja je upravo u ovim školama danas započela svoju društveno odgovornu kampanju.

Načelnik braničevskog okruga Aleksandar Đokić povodom današnje edukativne kampanje u Požarevcu održao je sastanak sa Pi-arom „Infrastrukture železnice Srbije“ Nenadom Stanisavljevićem, koji rukovodi projektom „Pravilno je bezbedno“. Tom prilikom Đokić je podržao i pohvalio inicijativu i kampanju „Infrastrukture železnice Srbije“.

Tokom edukativne prezentacije, mlađim osnovcima je na jednostavan i razumljiv način pokazano i objašnjeno kako se treba pravilno i bezbedno ponašati u železničkom saobraćaju, a šta je opasno i nije dozvoljeno. U požarevačkim školama učenici su aktivno učestvovali u prezentaciji, sa brojnim pitanjima i komentarima, a na kraju su mnogi od njih želeli i da se slikaju sa železničarima, koji su učestvovali u projektu.

„Infrastruktura železnice Srbije“ planira da do kraja ove školske godine akcijom obuhvati oko sedam hiljada osnovaca, a nakon letnjeg raspusta kontinuirano će biti nastavljena do kraja 2018. godine.

„Infrastruktura železnice Srbije“ akciju organizuje u okviru međunarodne železničke organizacije ILKAD, koja se bavi medijskom i edukativnom prevencijom nesreća na putnim prelazima, a pod pokroviteljstvom Međunarodne železničke unije.

Naime, sva međunarodna istraživanja, iskustva i statistike nedvosmisleno pokazuju da je ovaj vid edukacije najmlađih pravi način za razumevanje potencijalnih opasnosti na putnim prelazima i bezbednije funkcionisanje železničkog, ali i drumskog saobraćaja.

Edukativnu prezentaciju mlađim osnovcima u Požarevcu uspešno je i zanimljivo kroz interaktivnu komunikaciju po prvi put održala Jasmina Dišović, iz Medija centra „Železnica Srbije“, koji će učestvovati u realizaciji ove akcije.

Objavljeno u Oprez! Izaberi život! i označeno , .