„Pravilno je bezbedno“ u Lajkovcu

U Osnovnoj školi „Mile Dubljević“ u Lajkovcu oko 150 učenika prvog i drugog razreda učestvovalo je u edukativnoj, društveno odgovornoj akciji o bezbednosti na putnim prelazima, pod nazivom „Pravilno je bezbedno“, koju organizuje „Infrastruktura železnice Srbije“.

Na taj način „Infrastruktura železnice Srbije“ nastavila je ovogodišnju kampanju, koju je započela 14. marta u Požarevcu.

Lajkovac je među prvim gradovima u kojima organizujemo ovogodišnju edukativnu i društveno odgovornu akciju „Pravilno je bezbedno“. Osim što je Lajkovac tradicionalno železničko mesto, posebno smo ponosni na činjenicu da u prethodne tri godine nije bilo nesreća na putnim prelazima u ovom gradu. I upravo zato naša osnovna poruka iz Lajkovca je da se može pravilno i bezbedno ponašati na putnim prelazima i u blizini pruge. Pored toga, dnevno kroz Lajkovac prođe tridesetak putničkih i teretnih vozova, a nakon rekonstrukcije ovog dela barske pruge njihova brzina kroz grad je i do sto kilometara na sat. Ovom akcijom želimo da podsetimo lajkovačke osnovce na opasnosti koje železnica sa sobom nosi, ali i da pravilnim i bezbednim ponašanjem na pruzi i putnim prelazima čuvaju sebe i sve druge učesnike u saobraćaju, – izjavio je medijima u Lajkovcu povodom ove akcije Nenad Stanisavljević, Pi-ar „Infrastrukture železnice Srbije“.

Edukativni tim „Infrastrukture železnice Srbije“ lajkovačke mališane tokom dve prezentacije upoznao je sa bezbednim i pravilnim ponašanjem na putnim prelazima i u blizini pruge, železničkom i drumskom signalizacijom, ali i sa opasnostima koje železnica sa sobom nosi, ukoliko se mlađi školarci na pruzi ne ponašaju na pravi način.

-Lajkovac je poznato železničko mesto i vrlo je korisno da se najmlađi stanovnici našeg grada upoznaju i bezbedno ponašaju na putnim prelazima. Zato je vaša inicijativa da dođete u našu školu vrlo pozitivna i za svaku pohvalu, – rekla je direktorka Osnovne škole „Mile Dubljević“ Biljana Žujević i istakla da se ova akcija organizuje u saradnji sa lokalnom samoupravom.

U Lajkovcu, kao tradicionalnom železničkom mestu, veliki broj učenika ima u porodici železničare, pa su mališani vrlo aktivno učestvovali u prezentaciji. Otpravnik vozova u stanici Lajkovac odgovarao je na najrazličitija pitanja mališana, od toga kojom brzinom idu vozovi, da li mogu da budu nečujni, koliko vagona imaju vozovi, koliko putnika mogu da prevezu, pa sve do toga da li još ima vozova koji idu na ugalj.

Akciju „Pravilno je bezbedno“ „Infrastruktura železnice Srbije“ organizuje u okviru međunarodne železničke organizacije ILKAD, pod pokroviteljstvom Međunarodne železničke unije.

Tokom samo dva dana predavanja, kroz multimedijalne prezentacije i interaktivnu komunikaciju sa mlađim osnovcima o pravilnom i bezbednom ponašanju na putnim prelazima, „Infrastruktura železnica Srbije“ obuhvatila je oko 550 učenika u Požarevcu i Lajkovcu.

Posted in Oprez! Izaberi život! and tagged .