„Pravilno je bezbedno“ – edukativna kampanja započinje 14. marta u Požarevcu

„Infrastruktura železnice Srbije“ u sredu, 14. marta, u Požarevcu započinje ovogodišnju realizaciju edukativne, društveno odgovorne kampanje pod nazivom „Pravilno je bezbedno“, namenjene  najmlađim učenicima osnovnih škola širom Srbije.

Akcija započinje prezentacijom 14. marta u požarevačkim Osnovnim školama „Kralj Aleksandar I“  i Vuk Karadžić“.

U okviru akcije „Pravilno je bezbedno“, učenicima će biti predstavljena multimedijalna prezentacija i održano edukativno predavanje o bezbednosti na putnim prelazima i u pružnom pojasu.

Sa ciljem prevencija nesreća na putnim prelazima železnička kompanija „Infrastruktura železnice Srbije“, kao društveno odgovorna kompanija realizuje akciju namenjenu deci mlađeg školskog uzrasta, od prvog do četvrtog razreda.

Cilj ove multimedijalne prezentacije je da se deca kroz interaktivnu komunikaciju upoznaju sa osnovnim pravilima bezbednog i pravilnog ponašanja na putnim prelazima i u blizini železničke infrastrukture.

Akcija će nakon Požarevca biti nastavljena u Lajkovcu, a prezentacija je već zakazana i u većem broju subotičkih škola i  biće kontinuirano nastavljena tokom čitave 2018. godine.

Akcije će biti organizovane u onim opštinama i gradovima gde je frekvencija železničkog saobraćaja najveća, kao i tamo gde su se do sada događale nesreće na putnim prelazima, a posebno i u onim delovima Srbije u kojima će nakon modernizacije biti značajno povećana brzina vozova ili nakon više godina revitalizovana pruga i ponovo uspostavljen putnički železnički saobraćaj.

„Infrastruktura železnice Srbije“ akciju organizuje u okviru međunarodne železničke organizacije ILKAD, koja se bavi medijskom i edukativnom prevencijom nesreća na putnim prelazima, a pod pokroviteljstvom Međunarodne železničke unije. Srpske železnice u ovu međunarodnu kampanju uključene su još od 2010. godine.

Naime, sva istraživanja i statistički podaci iz Srbije, kao i iz država sa najrazvijenijom železnicom, nedvosmisleno pokazuju da je ovaj vid edukacije najmlađih pravi način za razumevanje potencijalnih opasnosti na putnim prelazima i bezbednije funkcionisanje železničkog, ali i drumskog saobraćaja.

„Infrastruktura železnice Srbije“ planira da do kraja ove školske godine obiđe pedesetak škola širom Srbije, čime bi se akcijom obuhvatilo oko sedam hiljada osnovaca, a nakon letnjeg raspusta kontinuirano će biti nastavljena do kraja 2018. godine.

 

Posted in Oprez! Izaberi život! and tagged .