Akcija „Pravilno je bezbedno“ u Rakovici još značajnija zbog modernizacije pruge

„Infrastruktura železnice Srbije“ uspešno je danas, 29. marta u beogradskoj opštini Rakovica nastavila društveno odgovornu kampanju pod nazivom „Pravilno je bezbedno“, namenjenu učenicima mlađih razreda osnovne škole, sa ciljem povećanja bezbednosti na putnim prelazima i u blizini pruge.

Edukativni tim „Infrastrukture železnice Srbije“ održao je predavanja u Osnovnoj školi „14. oktobar“ u naselju Kneževac i u Osnovnoj školi „Kosta Abrašević“ u naselju Resnik, a bilo je obuhvaćeno ukupno oko 400 učenika.

„Infrastruktura železnice Srbije“ akciju „Pravilno je bezbedno“ pokrenula je sredinom marta i u prethodnih petnaestak dana njome je već bilo obuhvaćeno oko dve i po hiljade mlađih osnovaca širom Srbije.

Današnja predavanja u rakovačkim osnovnim školama od izuzetnog su značaja, jer je na ovoj teritoriji u toku modernizacija pruge Topčider – Rakovica – Resnik, koja je započela 30. marta prošle godine. S obzirom da je završetak radova vrednih oko 23,8 miliona evra, koji se finansiraju iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj, planiran za 13. april, za učenike rakovačkih osnovnih škola predavanje o pravilnom i bezbednom ponašanju na putnim prelazima i u blizini pruge bilo je više nego potrebno i korisno. Naime, nakon završetka modernizacije ove pruge, između Resnika i Ovče počeće da saobraćaju i vozovi beogradske gradske železnice BG Voz, pa će broj i brzina putničkih kompozicija na ovoj teritoriji biti znatno povećan.

U Osnovnoj školi „14. oktobar“ u beogradskom naselju Kneževac, predavanjima je bilo obuhvaćeno oko 150 učenika, a u Osnovnoj školi „Kosta Abrašević“ oko 250 učenika mlađih razreda.

Akciju „Pravilno je bezbedno“ organizuje „Infrastruktura železnice Srbije“, sa ciljem prevencija nesreća na putnim prelazima. Cilj ove multimedijalne prezentacije je da se deca kroz interaktivnu komunikaciju upoznaju sa osnovnim pravilima bezbednog i pravilnog ponašanja na putnim prelazima i u blizini železničke infrastrukture.

Akcije će biti organizovane u onim opštinama i gradovima gde je frekvencija železničkog saobraćaja najveća, kao i tamo gde su se do sada događale nesreće na putnim prelazima, a posebno i u onim delovima Srbije u kojima će nakon modernizacije biti značajno povećana brzina vozova ili nakon više godina revitalizovana pruga i ponovo uspostavljen putnički železnički saobraćaj.

„Infrastruktura železnice Srbije“ akciju organizuje u okviru međunarodne železničke organizacije ILKAD, koja se bavi medijskom i edukativnom prevencijom nesreća na putnim prelazima, a pod pokroviteljstvom Međunarodne železničke unije.

Posted in Oprez! Izaberi život! and tagged .