Potpisan ugovor o nabavci pet teških motornih drezina

„Infrastruktura železnice Srbije“ i francuska kompanija „Gajsmar“ (Geismar) potpisali su danas u Beogradu Ugovor o nabavci pet teških motornih drezina.
Ugovor su potpisali dr Miroljub Jevtić, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ i Srđan Babić, predstavnik kompanije „Gajsmar“ za ovaj deo Evrope. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

-Ovo je još jedan lep događaj za Infrastrukturu železnica Srbije, pre svega zbog napora koji su uložili Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i omogućili da iskoristimo još jedan deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i nabavimo pet teških motornih drezina. Ove drezine neophodne su „Infrastrukturi železnice Srbije“ kada je u pitanju održavanje, pre svega elektrificiranih pruga. Koliko su zaista one neophodne i koliko je značajan ovaj ugovor najbolje potvrđuje podatak da je poslednja teška motorna drezina nabavljena još pre petnaest godina, – rekao je dr Miroljub Jevtić, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“, prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Prema Jevtićevim rečima, prva drezina će u Srbiju stići u martu 2019. godine, a svih pet sukcesivno do kraja 2019. godine.
Vrednost ugovora je nešto manje od četiri i po miliona evra, a „Infrastruktura železnice Srbije“ je sredstva obezbedila iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.
-Naša saradnja sa srpskim železnicama traje više od četrdeset godina i primer je uspešne saradnje dve kompanije. Ovim ugovor ukazana nam je i velika čast da učestvujemo u obnovi i modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji, – izjavio je Srđan Babić, predstavnik „Gajsmara“ za ovaj deo Evrope.

Teške motorne drezine predstavljaju mehanizaciju neophodnu za održavanje kontaktne mreže i elektrotehničku delatnost na srpskim prugama. U protekle četiri decenije srpske železnice su nabavile samo jednu tešku motornu drezinu za održavanje kontaktne mreže i to pre punih petnaest godina.
„Infrastruktura železnica Srbije“ na ovaj način nastavlja aktivnosti na nabavci mehanizacije za održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture, što srpske železnice decenijama unazad nisu činile.
Podsećamo da je krajem prošle godine zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj „Infrastruktura železnice Srbije“ potpisala sa ruskom kompanijom „Tvema“ ugovor o nabavci mernih kola.
Nabavka mehanizacije za održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture svakako će u velikoj meri doprineti da se u narednim godinama intenzivno realizuju aktivnosti na tekućem održavanju i na taj način stvore uslovi za bezbedniji i redovniji železnički saobraćaj na srpskim prugama, dužina laganih vožnji svede na minimum, a u punoj meri valorizuju velika investiciona ulaganja i projekti modernizacije koji su u toku.

Posted in Vesti.