Godišnji izveštaj Zajednice evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER)

Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER), svake godine izrađuje Godišnji izveštaj o kretanjima na evropskom železničkom tržištu i dostavlja ga svojim članovima.

Izveštaj CER-a za 2017. godinu, ukazuje da je nakon perioda stagnacije u železničkom sektoru u 2016. godini, došlo do porasta obima prevoza putnika za 4.1 % i prevoza robe za 4.4  %. u 2017. godini. Pored ostalog u izveštaju se navode novi trendovi u oblasti inovacija, saobraćajnih kretanja, železničkom zakonodavstvu, statistici, itd. Posebna pažnja je posvećena rastućem trendu izdavanja elektronskih karata, elektronskim dokumentima za prevoz robe, uvođenju Evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem (ERTMS) korak po korak širom Evrope, kao i zalaganju CER-a za primenu fer principa u naplati nadoknada za korišćenje saobraćajne infrastrukure kao posledice neujednačenosti drumske i železničke naplate. Po pitanju bezbednosti, organizacija nastavlja sa praćenjem pitanja bezbednosti, buke, pravima putnika, energetskoj efikasnosti i ostalim relevantim pitanjima za železnički saobraćaj.  

Ono što je obeležilo prošlu godinu je 10. godina od uspostavljanja Evropske železničke nagrade, dok će 2018. godinu  obeležiti Jubilej 30 godina rada CER-a. Srpske železnice su u članstvu ove organizacije  skoro deceniju. „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. konkretno od 2015. godine, a relevantne organizacione jedinice Društva uključene su u rad 11. radnih grupa CER-a. Inače, u prošloj godini delegacija IŽS – a potpisala je Evropsku povelju za razvoj socijalnih i društvenih inicijativa na železničkim stanicama, na 59. Generalnoj skupštini CER-a.

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .