Potpisani sporazumi za modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgrad

Potpredsednica srpske Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, potpredsednik Evropske investicione banke Dario Skanapjeko i generalni direktor “Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić potpisali su 31. januara u Beogradu dva sporazuma o obezbeđivanju oko 73 miliona evra bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgrad.

Sporazumi su potpisani u okviru konferencije „Evropska Unija – Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje“, koju je organizovala Privredna komora Srbije, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

Bespovratna sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su iz „Investicionog okvira za Zapadni Balkan“, u čijem radu učestvuje Evropska komisija, a namenjena su investicionoj realizaciji projekata koji doprinose infrastrukturnom povezivanju u regionu.

Modernizacija pruge Niš – Dimitrovgrad od izuzetnog je značaja za Srbiju, jer kao deo međunarodnog Koridora 10, povezuje našu zemlju i Bugarsku. Istovremeno se ova deonica smatra i proširenjem Osnovne transevropske mreže, što predstavlja preduslov za obezbeđivanje bespovratnih sredstava za realizaciju investicije.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je projekat modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, vredan oko 268 miliona evra, važan ne samo zbog građana Srbije, već i zbog regionalnog povezivanja, koje je strateški cilj Vlade.

“Naš strateški cilj je da kroz projekte modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, gradnju “auto-puta mira” Niš-Merdare-Priština, povezivanje sa BIH o kojem počinjemo razgovore, završetak Koridora 10 ka Grčkoj i Bugarskoj i Koridora 11 ka Crnoj Gori i luci Bar, ostvarimo bolju povezanost Srbije sa regionom i Evropskom unijom”, rekla je Mihajlovićeva na današnjoj konferenciji i naglasila da Srbija trenutno realizuje infrastrukturne projekte vredne 16 milijardi evra, pre svega u drumskom i železničkom saobraćaju.

Mihajlovićeva je zahvalila ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na podršci u obezbeđivanju bespovratnih sredstava koja čine 73 miliona evra od ukupno 268 miliona evra, koliko je vredan ceo projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad. Mihajlovićeva je zahvalila EIB-u na višegodišnjoj podršci razvoju infrastrukture u Srbiji i dodala da je timski rad Vlade Srbije, EIB-a, Evropske unije i Grada Niša najbolji način da se uspešno realizuje ovaj projekat.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Pored sporazuma o bespovratnim sredstvima za modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, danas su ministar finansija Dušan Vujović i potpredsednik EIB-a, Dario Skanapjeko, potpisali finansijski ugovor za ovaj projekat između Repulike Srbije i Evropske investicione banke, vredan 134 miliona evra.

Pruga Niš – Dimitrovgrad jedina je deonica na čitavoj dužini međunarodnog železničkog Koridora 10 koja nije elektrificirana.

Projekat rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Niš-Dimitrovgrad obuhvata rekonstrukciju, modernizaciju i elektrifikaciju postojeće pruge Niš – Dimitrovgrad, kao i izgradnju nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša u dužini od oko 22 kilometra. Na taj način stvaraju se uslovi za veći tranzitni železnički saobraćaj kroz Srbiju, a istovremeno rešava pitanje niškog železničkog čvora i saobraćaja u ovom gradu.

Modernizacijom postojeće pruge Niš – Dimitrovgrad obuhvaćeni su rekonstrukcija građevinske infrastrukture na deonici Sićevo-Staničenje – Dimitrovgrad, u dužini od oko 80 kilometara. Osim toga, modernizacija deonice Niš-Dimitrovgrad obuhvata i elektrifikaciju oko 86 kilometara pruge, od Crvenog Krsta do Panteleja i od Sićeva do Dimitrovgrada, uključujući i opremanje pruge savremenom signalizacijom.

Izgradnja obilazne pruge oko Grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš – Dimitrovgrad. Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge.

Zahvaljujući tome, teretni vozovi će se kretati novom obilaznicom, a ne kroz grad Niš, na ovoj deonici biće unapređen kvalitet i skraćeno vreme putovanja, biće povećan obim prevoza robe i putnika železnicom, a modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad značajno će uticati i na zapošljavanje radnika, kako tokom same realizacije projekta, tako i na održavanju infrastrukture i upravljanju saobraćajem.

Posted in Aktuelni događaji, Vesti.