„Infrastruktura železnice Srbije“ dobila savremenu opremu za osiguranje putnog prelaza u naselju Klenje

„Infrastruktura železnice Srbije“ sa zagrebačkom kompanijom “ Altpro“ i beogradskom  „Signaling“ 26. januara na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu potpisali su Ugovor o donaciji opreme za osiguranje jednog putnog prelaza, koja će biti postavljena u naselju Klenje.

Opremu i tehničku dokumentaciju „Altpro“ i „Signaling“ će isporučiti „Infrastrukturi železnice Srbije“ u roku od 60 dana od dana potpisivanja ugovora o donaciji, pa će nova savremena signalno-sigurnosna oprema na ovom putnom prelazu biti postavljena sredinom godine.

Ugovor o donaciji opreme za osiguranje jednog putnog prelaza potpisali su generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ doktor Miroljub Jevtić i direktor „Altpro“ Zvonimir Viduka.

-Oprema za osiguranje jednog putnog prelaza koju smo dobili kao donaciju biće postavljena u naselju Klenje i to je najlepši poklon građanima Voždovca, na čijoj teritoriji se ovo naselje nalazi. To je mali, ali nemerljiv korak i za građane Voždovca i za građane Beograda, – rekao je dr Miroljub Jevtić, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“.

Potpisivanju ugovora o donaciji prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica  i  dekan Saobraćajnog fakulteta i predsednik Skupštine „Infrastrukture železnice Srbije“ profesor doktor Nebojša Bojović.

-Bezbednost u železničkom saobraćaju je vrlo bitna i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  podržava sve inicijative koje tome doprinose, kao što je ova donacija opreme putnog prelaza, – rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

Pored mnogobrojnih predstavnika privrede i visokoobrazovanih institucija, potpisivinju ugovora prisustvovao je i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota.

Hrvatska kompanija „Altpro“ i beogradska „Signaling“ doniraće „Infrastrukturi železnice Srbije“ kompletnu unutrašnju opremu za osiguranje putnog prelaza „Klenje“ iz svog proizvodnog asortimana, kao i gumene panele za kolovoznu traku na ukrštanju pruge i puta. „Signaling“ daje i garantni rok na isporučenu opremu koji traje godinu dana od dana puštanja u pogon. Donacijom jedino nisu obuhvaćeni kablovi i građevinski radovi na postavljanju putnog prelaza.

U naselju Klenje, na otvorenoj pruzi između službenih mesta Klenje i Ripanj tunel, na železničkoj magistrali Beograd – Niš, već postoji putni prelaz u nivou, obezbeđen znacima drumske signalizacije. Na tom mestu pruga se ukršta sa lokalnim putem u naselju Klenje, koji spaja državni put Beli Potok – Ralja – Đurinci – Vlaško Polje i naselje Ripanj. Zbog povećanog obima drumskog saobraćaja potrebno je prohodnost i sigurnost saobraćaja preko putnog prelaza podići na viši nivo osiguranjem putnog prelaza automatskim polubranicima i svetlosnom signalizacijom.

Realizacija projekta podrazumeva izgradnju i podizanje tehničkoh nivoa i uređenje postojećeg putnog prelaza na ovoj lokaciji, kao i izgradnju svih potrebnih železničkih infrastrukturnih kapaciteta prema tehnološkim zahtevima, kao što su polubranici, objekti donjeg i gornjeg stroja, potrebnog sistema osiguranja, osvetljenja i drugo.

Posted in Vesti.