„Infrastruktura železnice Srbije“ prvi put posle četiri decenije nabavlja merna kola, za potrebe merenja geometrije koloseka

Infrastruktura železnica Srbije“ i ruska kompanija „TVEMA“ potpisali su danas, 28. decembra u Beogradu, ugovor o nabavci mernih kola za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama.

Ugovor su potpisali generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ dr Miroljub Jevtić i zamenik direktora ruske kompanije „TVEMA“ Maksim Tarabrin.

Vrednost ugovora je 2 miliona 224 hiljade evra, a sredstva zu obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Rok za isporuku mernih kola je šesnaest meseci.

Reč je o šinskom vozilu, koje snima i prati sve tehničke parametre železničkog koloseka, da bi se na osnovu dobijenih informacija konstatovalo stanje pruge, projektovale brzine i utvrdili svi drugi elementi od značaja za građevinsko održavanje infrastrukture.

Merna kola koja proizvodi ruska kompanija „Tvema“ duga su 18 metara i poseduju dva sistema za merenje, a pored toga imaju mogućnost ugradnje i do 15 dodatnih funkcija poput kontrole kontakt vodova, stanja šina i podloge, eventualnih naprslina i oštećenja. Kompanija „Tvema“ svoju opremu izvozi u 38 zemalja širom sveta. 

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ do sada je imala samo jedna merna kola, nabavljena pre skoro četiri decenije, koja zbog kvara trenutno nisu u upotrebi.

Osim novih mernih kola, iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj biće nabavljeno još i pet podbijačica, neophodnih za održavanje pruge, kao i pet drezina neophodnih za održavanje kontaktne mreže, a procedure za nabavku ovih mašina su u toku.

 

Posted in Vesti.