I u 2018. nastavljamo sa rezultatima i dobrim vestima

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof.dr Zorana Mihajlović poručila je danas, povodom obeležavanja tri godine rada tog ministarstva, da će i u 2018. godini taj resor nastaviti da pravi rezultate za građane i „proizvodi“ dobre vesti, pošto je u prethodne tri godine modernizovano više od 200 kilometara pruga i nabavljeno oko 50 novih vozova, a napravljeno blizu 200 kilometara novih autoputeva.

Mihajlovićeva je navela da se sada realizuju železnički projekti vredni čak šest milijardi evra i najavila da će 2018. godine početi modernizacija i elektrifikacija pružne obilaznice oko Niša i pruge Niš – Dimitrovgrad, vrednosti 250 miliona evra.

– Krajem januara potpisaćemo ugovor sa Evropskom invesaticionom bankom o tome projektu, – rekla je ministarka i navela da je u toku eksproprijacija zemljišta za taj regionalni projekat.

Mihajlovićeva je dodala i da će biti potpisan komercijalni ugovor za treću deonicu brze pruge Beograd – Budimpešta, između Novog Sada i Subotice, kao i da su ovi razvojni železnički projekti među strateškim pravcima rada Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u 2018. godini.

 

Mihajlovićeva je podsetila i da je sprovedena reforma srpskih železnica.

Potpredsednica Vlade najavila je i pokretanje regionalnih infrastrukturnih projekata, jer nema razvoja i investicija u građevinarstvu bez povezivanja sa regionom.

– To su naše komšije, naši prijatelji, jak region – jaka Srbija, poručila je Mihajlović.

-Nije dovoljna jedna godina da bi se videli rezultati u infrastrukturi, zato smo danas, posle tri godine, sumirali sve što je urađeno, rekla je danas potpredsednica Mihajlović, obraćajući se mnogobrojnim gostima na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

– Nismo samoreklameri, već vredni hoćemo da idemo napred. Veoma je važno to što Srbija razvija železnicu, a posebno prugu Beograd – Budimpešta, putne koridore, aerodrom „Nikola Tesla“ i drugo. Mislimo da je važno da se nasdtavi istom brzinom, vizijom i entuzijazmom, – poručila je potpredsednica srpske Vlade Zorana Mihajlović, dodajući da će tako Srbija postati atraktivnije mesto, koje će doprineti boljem životu građana.

Umesto klasičnog obraćanja okupljenima, u razgovoru sa moderatorom priredbe ministarka Mihajlović je podsetila da je sve postignuto rezultat velikog truda i zalaganja, koji je zahtevao svakodnevne napore njenih saradnika i nje, često u prilici da se odspava svega par sati.

-Zajedno smo svi mnogo više vremena provodili na terenu, nego u svojim kabinetima, istakla je ministarka.

Na kraju svog obraćanja, ministarka Mihajlović je povodom obeležavanja Međunarodnog dana solidarnosti potpisala donorsku karticu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture svoje impresivne trogodišnje rezultate mnogobrojnim gostima predstavilo je filmom.

Na svečanosti su govorili i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova, a učenica iz Vršca Aleksandra Jovanović pročitala je svoju pesmu.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog kora, uključujući ambasadore Kine, Velike Britanije, Italije, Turske, Norveške, OEBS-a, direktorku kancelarije EIB-a za zapadni Balkan, predstavnike domaćih i međunarodnih institucija, privrede, javnih preduzeća, nevladinih organizacija i medija.

Svečanosti su prisustvovali generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić i predsednik Skupštine kompanije Nebojša Bojović, kao i rukovodstva „Srbija Voza“, „Srbija Karga“ i „Železnica Srbije“ ad.

U okviru svečanog obeležavanja tri godine rada Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure, održana je i izložba ručnih radova žena iz Etno-mreže, sa kojima Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, kojim predsedava potpredsednica Vlade, zajedno sa NALED-om sarađuje na projektu „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Posted in Vesti.