U Sarajevu održana konferencija u oblasti poslovne etike

Regionalna konferencija najveće svetske asocijacije Society of Corporate Compliance and Ethics (SCCE) iz oblasti etike i usklađenosti, održana je 26. oktobra 2017. godine u Sarajevu. Na ovoj konferenciji učestvovali su predstavnici „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d., zatim kompanije „Srbija Voz“ a.d.,  kao i predstavnici „Srbija Kargo“ a.d. Ključna tema konferencije bio je značaj uloge eksperata u oblasti etike u javnom i privatnom sektoru, kao i mere za unapređenje njihovih aktivnosti u ovoj oblasti.

Ovo je prva po redu regionalna konferencija, koja se posebno tiče Zapadnog Balkana, koji je prepoznat kao potencijal za razvoj u ovoj oblasti. Na konferenciji su bili najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti: Roy Snell (predsednik asocijacije Society of Corporate Compliance and Ethics), Bojan Bajić, direktor Net consulting, Joe Murphy (CCEP, CCEP-I, viši savetnik, OECD), premijer kantona Sarajevo g. Elmedin Konaković, Robert Bond partner CCEP, Marc Songsanand FBI predstavnik, kao i Ina Hasanbegović predstavnik Raiffeisen banke.

 Često se smatra da je usklađenost i poslovna etika veoma skupa za sprovođenje u privatnoj ili javnoj upravi. Svi zagovornici ove teze vrlo brzo iskuse koliko je skupo zapravo za neku upravu nesprovođenje poslovne etike i uopšte poslovanje koje nije u skladu sa zakonom i propisima. Ovo je samo jedna od poruka sa konferencije, kojom je Roy Snell, započeo svoje izlaganje. On je posebno govorio o veštinama i aktivnostima koje svaki ekspert u oblasti etike mora da poseduje i šta sve treba da poboljša u okviru sopstvene uprave. Između ostalog, da bude nezavistan, hrabar, pravedan, da sa velikom voljom obavlja svoj posao, da pažljivo sasluša pa tek onda govori, da poseduje visok nivo emocionalne inteligencije, da postigne visok nivo saradnje u otežanim uslovima rada, kao i da kreira radnu okolinu u kojoj će svi zaposleni doprineti unapređenju ove oblasti. Kako je govornik istakao, zaposleni su često skloni da racionalizuju stvari kako bi opravdali svoju neodgovornost i kako bi imali što manje posla. Posebno je istakao značaj edukacije eksperata za etiku tokom celog života. 

Posebno izlaganje imao je i Bojan Bajić, direktor Net consulting kompanije, koja okuplja 7 profesionalaca u oblasti etike. Bojan Bajić i Višnja Marilović, kao predstavnici ove kompanije, dobitnici su prestižne internacionalne nagrade, u Las Vegasu od strane najveće svetske asocijacije u ovoj oblasti, za doprinos razvoju poslovne etike i usklađenosti. U svom izlaganju, g. Bajić je govorio o trenutnoj situaciji na Zapadnom Balkanu u pogledu usklađenosti i etike. Uz navođenje istorijskih činjenica, istaknuti su razlozi zašto na teritoriji Zapadnog Balkana postoji niz prepreka u sprovođenju etike i usklađenosti u tom smislu i kako se usvajaju EU regulative, jer je tako naloženo, ali se iste gotovo i ne poštuju. Posebno je naveo fenomen na Balkanu „kako vešto izbeći propise“ za razliku od situacije u uređenim sistemima. Ujedno, u odnosu na reviziju poslovna etika ima preventivno dejstvo u pogledu preduzimanja svih aktivnosti kako do nepravilnosti ne bi došlo, dok interna revizija deluje post festum, kada je šteta već nastala, ističe g. Bajić.

Net consulting ima veliko iskustvo sa mnogim upravama u pogledu sprovođenja etike. Posebna saradnja je ostvarena sa premijerom kantona Sarajevo, gde se principi poslovne etike u velikoj meri već primenjuju.

 O bliskoj saradnji sa Net consulting i sporovođenju mera poslovne etike u sistemu javne uprave govorio je tom prilikom i premijer kantona Sarajevo g. Elmedin Konaković, koji je učesnike konferencije upoznao sa radom tima za korupciju u okviru javne uprave, kao i velikom broju slučajeva koji su zahvaljujući njihovom radu uspešno rešeni. Takođe, predočio je koji su načini izbora poverenika za etiku i koliko u celokupnom procesu imaju veliki značaj nevladine organizacije.

Da privatne kompanije, poput banaka, mogu biti dobar primer javnom sektoru i Vladi u pogledu primene poslovne etike, govorila je Ina Hasanbegović, ekspert za etiku kompanije Raiffeisen banc. Ona je posebno istakla da je urednik prvog magazina u ovoj oblasti, u Bosni i Hercegovini, pod nazivom „Fraud Info“. Gđa. Hasanbegović je posebno istakla da se situacija u pogledu poslovne etike u velikoj meri unapređuje u Bosni i Hercegovini. Dokaz tome je i uspostavljanje posebnog zakona u aprilu 2017. godine u ovoj oblasti, na osnovu kog se od banaka očekuje da, između ostalog, moraju imati tri kontrolne funkcije: upravljanje rizicima, internu reviziju i po prvi put se ističe i etika i usklađenost kao treća funkcija

Kako su svi govornici konferencije potvrdili, Sarajevo postaje regionalni centar sprovođenja korporativne antikorupcije i poslovne etike. Tome u prilog ide i činjenica da će se konferencije najveće svetske asocijacije u ovoj oblasti , održavati svake godine u oktobru, baš u ovom gradu.           

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .