Mihajlovićeva prisustvuje obeležavanju završetka rekonstrukcije deonice Resnik-Valjevo na barskoj pruzi

Modernizacija  pruge  Resnik – Valjevo u dužini od 77,6 kilometara, na međunarodnom železničkom koridoru Beograd – Bar,  završena je u roku, kako je i planirano 13. novembra. Redovan železnički saobraćaj na ovom delu barske pruge  uspostavljen je 14. novembra.

Tim povodom potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović, prvi potpredsednik Ruskih državnih železnica Aleksandar Sergejevič Mišarin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, generalni direktor RŽD Internešnl Sergej Pavlov, povodom završetka modernizacije deonice kao i predstavnici srpskih i ruskih železničkih kompanija, u sredu, 15. novembra, obići će vozom deonicu pruge Vreoci – Valjevo, a zatim  u Valjevu obeležiti završetak radova i obratiti se medijima i gostima.

Ugovorena vrednost radova na modernizaciji pruge Resnik – Valjevo iznosi 79,9 miliona dolara, a radovi su finansirani iz ruskog kredita.

Modernizacijom pruge Resnik – Valjevo bili su obuhvaćeni  radovi na rekonstrukciji koloseka, kao i svih infrastrukturnih objekata duž pruge i u stanicama,  a obnovljeni su i kontaktna mreža, elektrotehnička postrojenja, signalno-sigurnosni i telekomunikacioni sistemi.

Pruga Resnik – Valjevo nakon remonta osposobljena je za brzine do 120 kilometara na sat. Zahvaljujući modernizaciji železničke infrastrukture na ovoj deonici, stvoreni su uslovi da vozovi između Resnika i Valjeva putuju 20 do 30 minuta kraće, u zavisnosti od kategorije voza.

Ovo je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge nakon četiri decenije od njenog puštanja u saobraćaj.

 Izvođač radova na modernizaciji barske pruge bila je kompanija „RŽD Internešnl“, a veći broj domaćih firmi bili su angažovani kao podizvođači.

 

Posted in Vesti.