Infrastruktura železnice Srbije i opština Lazarevac potpisali Protokol o saradnji na izgradnji pasarele preko barske pruge u Velikim Crljenima

           Dr Miroljub Jevtić, v.d. generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije“ i Bojan Sinđelić, predsednik gradske opštine Lazarevac potpisali su danas, u petak, 6. oktobra u prostorijama srpskih železnica u Beogradu Protokol o saradnji.

            Potpisivanjem ovog Protokola stvoreni su uslovi za izgradnju pešačke pasarele u Velikim Crljenima, na nekategorisanom putu koji se ukršta sa barskom prugom, a za potrebe stanovnika opštine Lazarevac.

            Za izgradnju pasarele finansijska sredstva obezbediće „Infrastruktura železnice Srbije“ iz neiskorišćenog dela ruskog kredita za modernizaciju deonice barske pruge između Resnika i Valjeva. Iznos sredstava biće naknadno utvrđen, nakon izrade projekta i procene stručnih službi „Infrastrukture železnica Srbije“, što će biti regulisano posebnim ugovorom.

            Potpisivanju Protokola prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica, kao i generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović.

            -Izgradnjom pasarele doprinosimo bezbednosti železničkog saobraćaja na barskoj pruzi, ali istovremeno i pomažemo građanima Lazarevca. Nastojanjem da u što kraćem roku rešimo ovaj problem, potvrdili smo i visok stepen društvene odgovornosti naše kompanije, – izjavio je dr Miroljub Jevtić, v.d.generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“.

            – Uz punu saradnju sa novim rukovodstvom „Infrastrukture železnica Srbije“, problem koji je postojao pune tri decenije rešili smo za svega petnaestak dana. Izgradnjom pasarele đacima  ćemo omogućiti da do škole dolaze bezbedno i prelazeći svega trista metara od svojih kuća, umesto da obilaze preko tri kilometra, kako je bilo do sada, – rekao je predsednik gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić.     

            – Ministarstarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uvek će podržati projekte koji zadovoljavaju potrebe građana i u njihovom su interesu. I u ovoj situaciji, Ministarstvo će pružiti punu pomoć da dugogodišnji problem na teritoriji opštine Lazarevac bude uspešno rešen, posebno ako se ima u vidu da se time u punoj meri doprinosi povećanju bezbednosti u železničkom i drumskom saobraćaju, izjavio je državni sekretar u ovom Ministarstvu Miodrag Poledica. 

            Ruska kompanija „RŽD Internešnl“ kao izvođač radova, u saradnji sa većim brojem domaćih kompanija, radove na rekonstrukciji pruge Resnik – Valjevo planira da završi 14. novembra ove godine.

Nakon toga, pristupiće se projektovanju i izgradnji, kao i drugim aktivnostima neophodnim za izgradnju pasarele u Velikim Crljenima, preko barske pruge.

Posted in Vesti.