Prioriteti estonskog predsedavanja EU

Estonija je 1. jula preuzela od Malte predsedavanje Savetom Evropske unije. Ovo je njeno prvo predsedavanje, čiji je moto „Jedinstvo kroz ravnotežu“.

U svom programu predsedavanja, Estonija je navela četiri prioriteta:

  • Otvorena i inovativna evropska ekonomija
  • Unapređenje bezbednosti
  • Razvoj digitalizacije i slobodan protok informacija
  • Inkluzivna i održiva Evropa

Kada je reč o prvom prioritetu, tu pre svega Estonija daje akcenat razvoju ekonomije  uz jačanje osnovnih četiri vrsta sloboda ili načela EU: slobodan promet robe, ljudi usluga i kapitala. Ujedno, kako se ističe, radiće se na pojednostavljenju procesa za započinjanje novog poslovanja u okviru evropskih zemalja, kao i na poštovanju konkurentnosti.

Unapređenje bezbednosti, kao drugi prioritet estonskog predsedavanja podrazumeva jačanje borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, jačanje bezbednosti na granicama uz korišećenje modernih tehnologija i informacionih sistema, kao i suočavanje sa problemom migracija.

Estonija je veliki značaj dala digitalizaciji i njenoj primeni u oblasti transporta. Tokom svog predsedavanja trudiće se da otkloni sve vrste prepreka u pogledu uspostavljanja efikasnog transportnog sistema i elektronskog vida trgovine i usluga.

Četvrti princip podrazumeva unapređenje socijalne unkluzije, kao i jednakih mogućnosti na tržištu rada. Takođe, u okviru ovog segmenta prioritet je dat pružanju mogućnosti za dobijanje visokog obrazovanja u EU i uoššte sticanju dodatnih veština.

Podsećanja radi, Savet Evropske unije je jedna od tri najvažnije institucije za donošenje odluka u okviru Evropske unije. Samim tim i predsedavanje ovom institucijom, predstavlja važan zadatak za samu zemlju koja je na čelu. Predsedavanje određene zemlje Savetom EU podrazumeva da će ona biti odgovorna za definisanje prioriteta i strategija Saveta, koji su od interesa za sve zemlje članice. Pored toga, biće nadležna za organizovanje svih sastanaka i radnih grupa ove institucije. Predsedavanje Evropskom unijom se organizuje po sistemu rotacije, na svakih šest meseci. Na kraju godine Estonija će predati predsedavanje Bugarskoj.

Izvor: institucije Evropske unije

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .