Održana 66. Generalna skupština COLPOFER – a u Moskvi

Generalna skupština međunarodne organizacije za železničku bezbednost Colpofer, koja okuplja eksperte za železničku bezbednost, održana je u Moskvi 15. i 16. juna ove godine, u organizaciji Ruskih železnica (RŽD). Pored generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije“ a.d., Dušana Garibovića, našu delegaciju su činili direktor Sektora za bezbednost, Dejan Đuričanin i pomoćnik direktora Sektora za IT, Dragan Jevtić.

 

Nakon pozdravne reči Franka Fiumare, predsednika Colpofer-a, prilikom otvaranja ovogodišnje Skupštine, prisutnima se obratio i zamenik ministra saobraćaja Ruske Federacije, Nikolay Zakhryapin, govoreći o unapređivanju vladine politike za bezbednost saobraćaja, kao i o zakonodavnim merama koje se tiču inostranih prevoznika. Zatim su predstavljene najnovije aktivnosti po pitanju bezbednosti saobraćaja na železničkim stanicama i na saobraćajnoj infrastrukturi.

Takođe, na sastanku je bilo reči o sprovođenju Zakona o saobraćajnim infrastrukturnim objektima, kao i o glavnom pristupu za unapređenje bezbednosti saobraćaja povodom održavanja FIFA kupa konfederacije 2017. i FIFA svetskog kupa 2018. godine u Rusiji.

U okviru dvodnevnog zasedanja Generalne skupštine Colpofer-a, održani su i sastanci ekspertskih radnih grupa ove organizacije. Na sastancima Radne grupe za bezbednost na Panevropskom Koridoru X i Radne grupe za sajber kriminal aktivno su učestvovali predstavnici „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. i tom prilikom pomoćnik direktora Sektora za IT, Dragan Jevtić, postao i njihov zvanični član. Ključna tema prve Radne grupe bio je ilegalni prevoz migranata, dok su eksperti za sajber kriminal diskutovali o najboljim metodama za otkrivanje sajber napada i prevenciji informacionog sistema u saobraćajnom sektoru.

Objavljeno u Vesti, Međunarodna saradnja