Jun, mesec u svetu, posvećen prevenciji nesreća na putnim prelazima

Jun mesec, u celom svetu, obeležava se kao mesec prevencije nesreća na putnim prelazima. Svake godine, međunarodna organizacija ILKAD, organizuje skupove u različitim zemljama, članicama  ove organizacije, gde je ove godine, 02. juna, domaćin bio Montreal (Kanada). Moto ovogodišnje svetske, medijske kampanje je „Ponašaj se odgovorno, na i pored putnih prelaza!“.

Akcenat je stavljen na vozače drumskog saobraćaja i pešake, gde se kao dominantan problem javlja upotreba modernih tehnologija (pre svega pametnih telefona), što uveliko umanjuje sposobnost individue na praćenje stanja u saobraćaju, pogotovo kod putnih prelaza, gde bi koncetracija trebala biti potpuno neometana i na najvišem nivou. Ova konferencija je takođe ukazala i na greške nastale kao posledice umora i stresa, konzumiranja lekova i/ili drugih supstanci, kao i nestrpljivost vozača i neodgovorna, prebrza vožnja. U cilju prevencije nesreća na putnim prelazima, svetske intencije nisu usmerene ka podizanju fizičkih barijera, već na angažovanju celokupnog društva na podizanju nivoa svesti svih učesnika u saobraćaju, putem medijskih kampanja i edukacija. Svoj doprinos ovoj značajnoj kampanji, „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. je dala, uspešno sprovodeći akciju „Oprez! Izaberi život!“, namenjenu deci mlađeg školskog uzrasta. Akcija je podržana od međunarodne organizacije ILKAD, čiji je „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. ravnopravan član.

 

Od ukupno 2158 putnih prelaza na teritoriji Srbije, 20% je osigurano polubranicima i branicima, dok je 80% osigurano vertikalnom drumskom i svetlosnom saobraćajnom signalizacijom. U 2016. godini, dogodilo se 55 nesreća, od čega se procentualno i nominalno najveći broj nesreća dogodio na putnim prelazima obezbeđenim branicima i polubranicima. Ukupno je deset ljudi izgubilo život, a 17 je povređeno. U 2017. godini, zaključno sa junom mesecom, dogodilo se 19 nesreća na putnim prelazima. Dve osobe su izgubile život, a 7 je povređeno.

Do nezgoda, najčešće dolazi usled bahatog ponašanja vozača drumskih vozila, koji lome branike i polubranike i nepoštuju drumsku signalizaciju. Osim učestalih fizičkih oštećenja branika i polubranika, veliki problem predstavlja i otuđenje delova kompleksnog sistema za automatsko obezbeđenje putnih prelaza, sa kojim se gotovo svakodnevno susrećemo.

Napominjemo da ni u jednoj od nesreća nije bilo krivice železnice, već isključivo drugih učesnika u saobraćaju.

U protekle 2 godine „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. je kroz modernizaciju srpskih pruga, rekonstruisala oko 80 putnih prelaza, što će činiti i dalje u okviru budućih projekata.

S obzirom na gore navedeno, apelujemo na sve učesnike u saobraćaju na savesno i odgovorno ponašanje, jer to predstavlja jedini način da se sačuva svoj i tuđi život!

 

Objavljeno u Vesti