Upozorenje „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. na opasnost usled krađa bakarnih delova na železničkoj infrastrukturi

Rano jutros, oko 3 časa posle ponoći, na pruzi Resnik – Batajnica – Ostružnica, a između Ostružnice i Surčina, došlo je do krađe kompletne kontaktne mreže u dužini od oko 600 metara. Odmah po konstatovanju pada napona na ovom delu pruge, stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. izašle su na lice mesta i utvrdile da nedostaje kompletan vozni vod (noseće uže, vešaljke i kontaktni provodnik), od stuba broj 72 do 81.

Prema prvim procenama šteta iznosi oko 10 000 evra i preduzimaju se sve neophodne mere kako bi se  do sutra, 18. marta ovaj deo pruge osposobio i vratio u funkciju.

Podneta je krivična prijava protiv NN lica.

Da napomenemo, da su samo pre tri dana radnici preduzeća „Geosonda Beograd“, na deonici Resnik – Bela Reka, gde se trenutno odvijaju radovi na remontu barske pruge, pronašli beživotno telo mladića, stradalog od strujnog udara. Tom prilikom pronađene su i zakačene makaze za sečenje na kontaktnoj mreži, što je dokaz njegove jasne namere za pokušaj krađe.

Ovim putem „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. upućuje APEL stanovništvu, da je najstrože zabranjeno i po život opasno prilaziti visokonaponskim vodovima (napon jačine 25 000 V) na železničkoj infrastrukturi!

Upozoravamo da sva otuđenja na železničkoj infrastrukturi dovode do ugrožavanja ne samo lične nego i opšte bezbednosti!

Posted in Vesti and tagged .