Riga, 5. i 6. novembar 2016. godine: na samitu „Kina+16“ potpisan komercijalni ugovor za deonicu pruge Beograd – Stara Pazova

Peti po redu Samit šefova vlada centralne i istočne Evrope i Kine, poznat kao „16+1“, održan je u Rigi, glavnom gradu Letonije, 5. i 6. novembra.  Na centralnoj ceremoniji, u prisustvu premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Kećanga, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je komercijalni ugovor sa generalnim direktorom „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. Dušanom Garibovićem i predstavnicima konzorcijuma kineskih kompanija „Čajna reilvej internešnl“ i „Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani“.

Riga, 5. i 6. novembar 2016. godine: na samitu „Kina+16“ potpisan komercijalni ugovor za deonicu pruge Beograd – Stara Pazova

Ugovor, čija je vrednost 350.162.540,00 USD, odnosi se na izgradnju prve deonice „brze pruge“ Beograd – Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove. Izgradnja dvokolesečne pruge, dužine 34,5 kilometara, od stanice Beograd – centar (Prokop) do Stare Pazove, za brzine do 200 kilometara, prvi je projekat kineske železnice na tlu Evrope i biće građena u skladu sa svim domaćim propisima i standardima Evropske Unije. Takođe, ugovor predviđa i učešće domaćih firmi u radovima i nabavci opreme, do 46 odsto.

Ujedno, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je Memorandum o razumevanju sa predsednikom Eksim banke Liu Liangom, o kreditiranju ovog projekta mađarsko – srpske železnice , na teritoriji Srbije.

Bitno je napomenuti da sam projekat izgradnje „brze pruge“ Beograd – Budimpešta, pored izuzetnog ekonomskog značaja za obe zemlje, ima i istorijski značaj u smislu integracije zemalja u regionu.

Riga, 5. i 6. novembar 2016. godine: na samitu „Kina+16“ potpisan komercijalni ugovor za deonicu pruge Beograd – Stara Pazova

 Tokom drugog dana Samita, nastavilo se sa radnim sastancima sa kineskim partnerima, kojima su prisustvovali Premijer Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, državni sekretar u MGSI, Miodrag Poledica, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. Dušan Garibović i generalni direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak. Tema razgovora bili su budući projekti železničke i drumske infrastrukture, kao i neophodne mere, koje bi dovele do njihove brze realizacije.

Inicijator uspostavljanja Samita  „16 + 1“, bila je NR Kina, u cilju intenziviranja i proširenja saradnje sa 11 zemalja, članica Evropske unije i pet balkanskih zemalja u oblasti investicija, transporta, finansija, nauke, obrazovanja i kulture. Završeni Samit u Rigi, pored značajnih potpisanih ugovora za infrastrukturne projekte, vredne 734 miliona evra, kao i niza  sporazuma, bio je prilika da se oceni napredak i ostvareni rezultati u saradnji Kine i 16 evropskih država u odnosu na predviđene planove i smernice, utvrđene na prošlogodišnjem Samitu u Sudžou.


Pogledajte foto galeriju:

Nema izabranih galerija ili galerija je izbrisana.

Posted in Vesti and tagged .