Evropska komisija predlaže produženje privremenog nadzora unutrašnjih granica Šengena

Evropska komisija je 25. oktobra izdala Preporuku, koju dalje treba da usvoji Savet EU, da se produže kontrole unutrašnjih granica šengenskog prostora.

 Savet je 12. maja 2016. godine, na osnovu predloga Komisije, doneo Sprovedbenu odluku  o utvrđivanju Preporuke za privremeni nadzor unutrašnjih granica u iznimnim okolnostima zbog kojih je ugroženo sveukupno funkcionisanje šengenskog prostora. Tada je prvi put upotrebljen zaštitni postupak iz člana 29. Zakona o šengenskim granicama. Zbog ozbiljnih nedostataka u načinu na koji je Grčka u to vreme upravljala spoljnim granicama i zbog velikog broja neregistrovanih migranata koji su se nalazili u Grčkoj, a koji su možda imali nameru da nelegalno pređu u ostale države članice, nastale su iznimne okolnosti koje se smatraju ozbiljnom pretnjom javnom poretku i unutrašnjoj bezbednosti i koje ugrožavaju sveukupno funkcionisanje šengenskog prostora.

Preporuka (od 12. maja) je bila upućena pojedinim državama Šengena, odnosno Austriji, Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, i odnosila se na ograničene delove unutrašnjih granica u tim državama.

Preporukom je dopušteno sprovođenje ciljanog i proporcionalnog nadzora granica u razdoblju od šest meseci, odnosno do 12. novembra 2016.

Prema članu 29. Uredbe (EU) 2016/399, od 9. marta 2016, o Zakonu Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakon o šengenskim granicama), to se razdoblje može produžiti u skladu sa uslovima i postupkom utvrđenim u tom članu, što je i učinjeno ovim novom Preporukom Komisije.

Prvi potpredsednik Evropske komisije, Frans Timmermans, je ovom prilikom izjavio da je Šengenski prostor bez unutrašnjih granica istorijsko dostignuće koje se mora očuvati. Intenzivno se radi da se, što je pre moguće, funkcionisanje šengenskog prostora normalizuje, i mada je u tom je pogledu postignut značajan pomak, rezultati još uvek nisu zadovoljavajući. Zbog toga Komisija predlaže Savetu produženje ograničenog nadzora pojedinih unutrašnjih granica, u skladu sa pravilima Šengena. 

Izvor: CER Monitor, Odeljenje za međunarodnu saradnju

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .