Apel „Infrastrukture železnice Srbije“a.d. svim učesnicima u saobraćaju

Povodom nemilih događaja proteklog vikenda, u kome su život izgubile dve osobe, svojom nepažnjom, „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. apeluje na sve učesnike u saobraćaju, da poštuju pravila drumske signalizacije, kao i upozorenja na opasnost u blizini pruge i voznih sredstava.

Napominjemo da se u 99% nesreća na pruzi i putnim prelazima, dešava isključivo zbog nesavesnog ponašanja vozača drumskih vozila i neopreza pešaka.

U subotu, 5. novembra, nešto pre ponoći, u stanici Jagodina, nastradao je šesnaestogišnjak, koji se popeo na vagon i uhvatio za žicu kontaktne mreže, ne znajući da je u njoj 25 KV struje, koja ga je momentalno usmrtila. Ovo, na žalost, nije usamljen slučaj, pogubne dečije igre. Zato upozoravamo na prisustvo jake struje, a samim tim i naglašavamo, da pruga i vozovi nikako ne smeju biti igrališta.

Još jedan tragičan događaj sa smrtnim ishodom, dogodio se u nedelju 06. novembra, oko podneva, na putnom prelazu obezbeđenom polubranicima, između stanica Đumis i Korman, kada je motociklista pokušao da pređe prugu, zaobilazeći spuštene polubranike. Ono što obično, vozači drumskih vozila previde, je činjenica, da je zaustavni put železničke kompozicije od 700 do 1000 metara, odnosno da voz ne može u trenutku da zakoči.

Od ukupno 2158 putnih prelaza na teritoriji Republike Srbije, 20 % je obezbeđeno savremenom signalno – sigurnosnom opremom, a ostalih 80% znakovima drumske signalizacije, što znači da nema neobezbeđenih putnih prelaza. U slučaju kvara rampe (kompleksnog i skupog sistema za obezbeđenje putnog prelaza), bezbednost učesnika u saobraćaju , svakako nije ugrožena, jer se saobraćaj vozova obavlja u skladu sa važećim železničkim propisima.

Da bi se ovakvi i slični nesrećni događaji predupredili, „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. još jednom upozorava i apeluje na veliku opreznost, svest stanovništva na potencijalne opasnosti u blizini i na železničkoj infrastrukturi, kao i na sve školske ustanove da edukuju đake o pravilnom i bezbednom ponašanju.

S tim u vezi „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. je započela akciju „Oprez! Izaberi život“, od prošlog meseca, po osnovnim školama širom Srbije,  putem multimedijalne prezentacije, interaktivnog karaktera.

Posted in Vesti and tagged .