У организацији Министарства унутрашњих послова Италије и Еуропола одржана радионица о крађи метала

Министарство унутрашњих послова Италије уз подршку Еуропола организовало је радионицу о крађи метала 20. октобра у Риму, у склопу активности Европске мултидисциплинарне платформе против криминалних претњи у области организованог имовинског криминала (EMPACT OPC). На радионици је учествовало око 40 представника држава чланица ЕУ, тела за спровођење закона (из Бугарске, Грчке, Ирске, Италије, Португала, Румуније и Шпаније), међународних агенција за спровођење закона (Interpol, Europol i Railpol), међународних удружења (CER, Colpofer, EDSO, Eurometec i UIC) и представника компанија погођених крађом метала.

У организацији Министарства унутрашњих послова Италије и Еуропола одржана радионица о крађи метала

Идеја састанка била је да се боље сагледа последњи развој догађаја крађе метала у Европи, представљањем различитих међународних иницијатива и активности на националном нивоу и у законодавству а у циљу промовисања превенције и борбе против крађе метала. За учеснике, ово је била велика прилика за интеракцију са различитим учесницима, да поделе и подигну свест о доброј пракси и да идентификују недостатке у знању и обавештајном раду, као и питања од заједничког интереса.

Иако трендови у Европи показују раст крађе метала, учесници су нагласили потребу да се наставе активности, подстичу и одржавају успостављена јавно-приватна партнерства у борби против крађе метала. Алена Хавлова, саветник за безбедност у Заједници европских железница и инфраструктурних компанија (CER), укратко је представила Европску коалицију за борбу против крађе метала, коју чини 11 удружења из железничког и енергетског сектора, јавног превоза, као и рециклажне индустрије и изнела најновије информације о њиховим активностима. Такође, позвала је креаторе политике ЕУ да предузму активности у циљу превенције крађе метала у Европи.

Извор: CER Monitor, Одељење за међународну сарадњу

Posted in Међународна сарадња and tagged .