U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Italije i Europola održana radionica o krađi metala

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije uz podršku Europola organizovalo je radionicu o krađi metala 20. oktobra u Rimu, u sklopu aktivnosti Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji u oblasti organizovanog imovinskog kriminala (EMPACT OPC). Na radionici je učestvovalo oko 40 predstavnika država članica EU, tela za sprovođenje zakona (iz Bugarske, Grčke, Irske, Italije, Portugala, Rumunije i Španije), međunarodnih agencija za sprovođenje zakona (Interpol, Europol i Railpol), međunarodnih udruženja (CER, Colpofer, EDSO, Eurometec i UIC) i predstavnika kompanija pogođenih krađom metala.

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Italije i Europola održana radionica o krađi metala

Ideja sastanka bila je da se bolje sagleda poslednji razvoj događaja krađe metala u Evropi, predstavljanjem različitih međunarodnih inicijativa i aktivnosti na nacionalnom nivou i u zakonodavstvu a u cilju promovisanja prevencije i borbe protiv krađe metala. Za učesnike, ovo je bila velika prilika za interakciju sa različitim učesnicima, da podele i podignu svest o dobroj praksi i da identifikuju nedostatke u znanju i obaveštajnom radu, kao i pitanja od zajedničkog interesa.

Iako trendovi u Evropi pokazuju rast krađe metala, učesnici su naglasili potrebu da se nastave aktivnosti, podstiču i održavaju uspostavljena javno-privatna partnerstva u borbi protiv krađe metala. Alena Havlova, savetnik za bezbednost u Zajednici evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER), ukratko je predstavila Evropsku koaliciju za borbu protiv krađe metala, koju čini 11 udruženja iz železničkog i energetskog sektora, javnog prevoza, kao i reciklažne industrije i iznela najnovije informacije o njihovim aktivnostima. Takođe, pozvala je kreatore politike EU da preduzmu aktivnosti u cilju prevencije krađe metala u Evropi.

Izvor: CER Monitor, Odeljenje za međunarodnu saradnju

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .