Održana konferencija o položaju žena u železničkim kompanijama

Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER) učestvuje u projektu pod nazivom „Žene na železnici“, zajedno sa socijalnim partnerima poput Evropske federacije transportnih radnika (ETF). Povodom pokretanja ovog projekta, održava se niz sastanaka kako bi se učesnici informisali o položaju žena u železničkom sektoru i utvrdili adekvatne mere za njegovo unapređenje.

Zelene1

Među njima je i nedavno održana konferencija, tokom koje su učesnici utvrdili da je postignut napredak u pogledu zastupljenosti žena u železničkim kompanijama. Plan je da se zastupljenost žena od sadašnjih 17,5% poveća najmanje na 25% do 2020. godine, kao i na 40% do 2035. godine.

Komesarka za transport Violeta Bulc je tom prilikom istakla da će Evropska komisija pružati veliku podršku ovom projektu, kao i da će u okviru Generalnog direktorata za mobilnost i transport biti formiran poseban sektor za ravnopravnost polova pri zapošljavanju. Takođe, komesarka je pozvala socijalne partnere da potpišu Deklaraciju o borbi protiv nasilja nad ženama u železničkom sektoru.

Podsećanja radi, CER i ETF su pokrenule posebno istraživanje u ovoj oblasti i sakupili primere iz železničkog sektora u pogledu promovisanja zapošljavanja, mera za ravnopravnost polova i položaja žena u železničkom sektoru. Istraživanje je sprovedeno putem posebnog Upitnika koji je dostavljen svim evropskim železničkim kompanijama. Putem ovog istraživanja prikupljene su ujedno i sugestije železničkih kompanija za unapređenje ove oblasti, koje će biti objedinjene i prosleđene Evropskoj komisiji.

Izvor: CER Monitor i Odeljenje za međunarodnu saradnju

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .