Evropska unija izdvaja 1.9 milijardi evra za finansiranje ključnih saobraćajnih projekata

U okviru nove serije javnih poziva za predloge koji će biti finasirani iz EU programa za investiranje u saobraćajnu infrastrukturu – CEF, koje je 13. oktobra 2016. godine pokrenula Evropska komisija, za finansiranje ključnih saobraćajnih projekata biće izdvojeno 1,9 milijardi evra.

Evropska unija izdvaja 1.9 milijardi evra za finansiranje ključnih saobraćajnih projekata

Od ovog iznosa 1,1 milijardi evra namenjeno je za 15 zemalja članica EU koje imaju pravo da koriste sredstva iz Kohezionog fonda, u cilju obezbeđivanja održivog razvoja u unutrašnjem tržištu, dok će u prvoj fazi za infrastrukturne projekte za povezivanje EU sa susednim zemljama, biti izdvojeno 40 miliona evra.

„Evropska unija podržava preko 460 projekata na teritoriji država članica koji će doprineti unapređenju mobilnosti i povezanosti građana i privrede EU. Ovim novim javnim pozivom fokusiramo se na inteligentni saobraćajni sistem i razvoj infrastrukture širom Evrope. Komisija je posvećena izgradnji saobraćajne mreže budućnosti, obezbeđujući pri tome očuvanje jedinstva zemalja i regiona“, izjavila je ovim povodom Violeta Bulc, Evropski komesar za saobraćaj i mobilnost.

Podsećanja radi, CEF (Instrument za povezivanje Evrope) je finansijski instrument osnovan za dodatna ulaganja u izgradnju nove i unapređenje postojeće saobraćajne, energetske i telekomunikacione infrastrukture, iz kojeg države članice, osim iz postojećih Strukturnih i Kohezionog fonda, mogu finansirati projekte na devet koridora Osnovne mreže Transevropske saobraćajne mreže (TEN-T).

CEF finansijski podržava prelaz na vidove saobraćaja sa niskom emisijom zagađivača i stimuliše otvaranje novih radnih mesta.

Izvor: CER Monitor, Odeljenje za međunarodnu saradnju

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .