Bežični senzori, rešenje povećanja bezbednosti na putnim prelazima

Radi povećanja bezbednosti na putnim prelazima, stručnjaci Instituta za železnička istraživanja (IRR), Univerziteta Hadersfild iz Velike Britanije, osmislili su projekat primene samonapajajućih bežičnih senzora u ove svrhe.

Bežični senzori, rešenje povećanja bezbednosti na putnim prelazima

U Institutu smatraju da bi se korišćenjem ovih sićušnih, bežičnih senzora, povećala bezbednost na putnim prelazima i smanjili troškovi ugradnje i održavanja, s obzirom da se senzori napajaju električnom energijom, nastalom od vibracija koloseka usled približavanja vozova. Nakon što su demonstrirali izvodljivost korišćenja bežičnih senzora za kontrolu automatskih putnih prelaza, stručnjaci Instituta će razgovarati sa partnerima iz industrijskog sektora, koji mogu da pomognu da se ovaj projekat realizuje u praksi.

Smatra se, da bi se primenom sistema bežičnih senzora u Velikoj Britaniji koja ima 6.599 putnih prelaza, troškovi ugradnje i održavanja smanjili sa 500.000 na manje od 20.000 funti.

Takođe je istaknuto, da pored osnovne svrhe detekcije vozova na osnovu vibracija, bežični senzori mogu biti korišćeni i za praćenje tehničkog stanja pruge.

Izvor: European Railway Review, avgust 2016.

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .